torsdag 13 maj 2010

Sommarölen

I lördags var det en liten sommarölsprovning hemma i stugan för att avgöra vilken av bolagets tillfälliga nyheter som kommer göra en sällskap under varma sommardagar.

De två största överraskningarna var ändå Halmstads Sommarlager (Krönleins bryggeri)) och Pistonhead Summer Brew (Spendrups bryggeri). Förväntningarna var minst sagt låga men med tanke på deras ändåmål - friska och lättdruckna sommaröl - så tycker jag att båda håller en mycket trevlig klass. Båda har en tydliga doft och smak av fläder. Halmstads Sommarlager från sin fläderessens och Pistonhead från sina humlesorter, i synnerhet Amarillo.

Veteöl, särskilt de belgiskt kryddiga varianterna, är verkligen sommaren personfierad. Personligen ligger öltypen högt i kurs under sommaren. Sigtuna Sommar Wit (Sigtuna brygghus) är ett mycket välkommet koplement till det skamlöst bristfälliga utbudet av witbier på bolaget. Hoegaarden är väl den enda? Annars är det bara sydtyska veteölvarianter. Hursomhelst så har Sigtuna Sommar Wit en mycket uppfriskade citruston och fin kryddig korianderavslutning, precis som det ska vara i en witbier. Kommer sitta som en smäck i sommarvärmen. Kan även rekommendera Estrella Damm Inedit som är en korsning mellan veteöl och lageröl. Ölet har tagits fram av bryggeriet Estrella Damm och den världsberömda restaurangen El Bulli. Kryddad med apelsinskal, koriander och lakrits. Syrlig veteölkaraktär men tyvärr saknas den där klassiska skumbanans- och nejlikasmaken som man ofta hittar i veteöl. Men väl värd att prova!

De två andra lagerölen i denna sommarrepertoar, St. Eriks Sommarlager (Three Towns, Galatea) och Oppigårds Slåtteröl (Oppigårds Bryggeri), är beskare och mer vågade i stilen än de två ovannämnda. I dag brukar man kalla stilen Modern Svensk Lager. St. Eriks Sommarlager har mycket uppfriskande humledoft och smak som för tankarna till fläder och passionfrukt. Något till grillningen skulle jag säga. Oppigårds Slåtteröl, som förvrigt är min favorit i detta sommarsläpp, har både en fin nötig och knäckig maltkropp varvad med en fin citrus och persiskaarom.

Avslutningsvis jag nämna två humlerika men ändå balanserade alesorter - Sleepy Bulldog Summer Pale Ale (Gotlands bryggeri) och Summer Sun Hoppy Golden Ale (Williams Brothers Brewing Co). Båda har en kraftig humlekaraktär men det blir aldrig riktigt extremt utan väl avvägt med en fyllig maltighet. Riktigt med andra ord! Medan Sleepy Bulldog har för tankarna åt apelsin, persika och citrusfrukter så har Summer Sun mer bärkarktär med smak av svarta vinbär, krusbär och jordgubbar.

Ah, sommar!!!

4 kommentarer:

 1. Sommar, ljuva sommar. Ösregn, med andra ord... :)

  SvaraRadera
 2. Precis! Mer äkta svensk sommar än så blir det väl inte? :)

  SvaraRadera
 3. La Trappe Witte är väl också hyfsat ordinarie i Systembolagets witsortiment. Men annars håller jag med dig.

  SvaraRadera
 4. Alexander: Helt rätt, den missade jag. Kan däremot inte hitta någon info om att de kryddar den med annat än humle. Dessutom står det på bryggeriets hemsida att de i huvudsak använder vetemalt. Alltså inte omältat vete som man brukar (eller ska) i en witbier. Man kan ju undra hur det ligger till? Är det verkligen en witbier då?

  SvaraRadera