Kök 11 i Växjö, där festivalen hålls. Foto: Robert Helberg.
Våren
börjar närma sig allt mer i de södra delarna av landet. Detta innebär inte bara
att knoppar börjar brista utan att Växjö Ölfestival går av stapeln för tredje
året i rad. Festivalen är uppdelad i två pass, precis som förra året. Klockan
12-17 och 18-23. Jag är där hela dagen och kommer bära min sedvanliga svarta
mumintröja.
Lördagen den
9 april är det dags och det börjar bli lite svårt att få tag i biljetter. Det finns fortfarande ett fåtal biljetter kvar att köpa via Tickster (http://goo.gl/DL6RzS) samt hos Kök 11,
där festivalen (likt tidigare år) kommer att hållas. Men skynda dig innan de tar slut!
Jag och Robert från Växjö Ölfestivals första år. Foto: Helena Helberg.
Men till
er som redan har biljett vill jag bara säga grattis. Utställarlistan är riktigt
bra med stor variation av stilar. Eller vad sägs om:
- Amager Brygghus (Bryggeri från Danmark)
- Bearded Rabbit (Fantombryggare från Göteborg)
- Beerbliotek (Bryggeri från Göteborg)
- Boxbeers (Dansk ölbutik)
- Brygghus 19 (Bryggeri från Karlshamn, Blekinge)
- Brekeriet (Bryggeri från Landskrona, Skåne)
- Brewski (Bryggeri från Helsingborg, Skåne)
- Brill & Co (Importör från Stockholm)
- Constant Companion (Importör från Malmö)
- Dugges (Bryggeri från Landvetter, utanför
Göteborg)
- Hyllie Bryggeri (Bryggeri från Hyllie, utanför
Malmö)
- Klackabackens Bryggeri (Bryggeri från Kristianstad,
Skåne)
- Kvarnagårdens Bryggeri (Bryggeri från Braås
utanför Växjö Småland)
- Octabrew (Bryggeri från Fagersta, Västmanland)
- Rocket Brewing (Bryggeri från Danmark)
- Skägglösa Ångbryggeri (Bryggeri från Skäggalösa
utanför Växjö i Småland)
- STHLM Brewing (Bryggeri från Stockholm)
- Tempel Brygghus (Bryggeri från Uppsala)
- Trädskogens Bryggeri (Bryggeri från Åryd utanför
Växjö i Småland)
- Svenska Ölfrämjandet
Årets provningsglas. Foto: Robert Helberg.
En härlig
mix från svenska och danska bryggerier samt importörer som plockar med sig
suröl, humlad öl och mycket annat gött. Personligen så brukar jag tycka att
suröl i alla dess former och stilar är ett utmärkt öl när våren anländer. Det
är då jag har börjat tröttna på alla tunga brygder som konsumerats under
vintermånaderna.
Festivalens
grundare Robert Helberg är en av delägarna av Trädskogens Bryggeri och jag har
passat på att ställa några frågor till honom rörande festivalen.
Foto: Robert Helberg.
Hej
Robert…
Detta är tredje året för Växjö Ölfestival. Vad skiljer
årets uppsättning från tidigare år?
Årets festival är ganska snarlik förra årets men några förändringar har vi
gjort. Vi har släppt något fler biljetter (cirka 150 st) och dessutom har vi
gjort V.I.P-passet mer exklusivt.
En stor förändring är att det ingår provsmakningskuponger i entrébiljetten
vilket gör det möjligt för alla besökare att slippa stå i kö det första man
gör. Man kan alltså direkt börja botanisera bland all fantastisk dryck så fort
man kommit in. I år kommer vi inte heller att hålla några provningar eftersom
vi upplever att det tar en del tid från besökare som vill gå på festivalen och
träffa utställare.
Vad gäller medverkande utställare så har vi allt från lokala till
nationella och tre stycken från Danmark. Årets startfält är otroligt
starkt!
Sedan har vi även valt ett annat glas i år (se bild) som vi är grymt nöjda
med.
Vad är ditt tips till dem som besöker festivalen för första gången? Vad ska man börja? Det finns ju en del att välja på.
Vara väl förberedd! Fem timmar
låter som en ganska lång tid men det går ganska fort ändå. Det man kan göra är
att kolla på förhand vilka öl som kommer att finnas med (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ZNTsg2_VHdbHyPyebj-76HVvdbKm6boPhXEjjRCYlCg/pubhtml) och på så sätt sikta in sig på de
som man känner mest för.
Dessutom är det rätt bra att börja
med lågprocentig öl för att sedan fortsätta uppåt. Att både dricka och skölja
med vatten mellan varven är också ett bra tips!
Till slut tycker jag inte man skall
ha för bråttom utan att försöka njuta av festivalen och givetvis prova något
god mat från Kök11’s fantastiska kök.
Både suröl och IPA har ju varit i ropet i några år nu men vilka ölstilar tror du kommer rå åt sig fanan under åren som kommer. Eller kommer suröl och IPA att bestå?
Rök-öl så klart! Skoja bara! IPA kommer nog alltid att bestå, det är min känsla
iallafall. Suröl kommer fortsättningsvis vara populärt och blir mer vanligt hos
Svensson.
Vad som jag tror kommer är
välgjorda och smakrika lageröl, framför allt ljusa sådana.
I övrigt tror jag inga stilar
kommer att ta över såväl IPA eller suröl men vi kommer att få se mycket
frukt/bär i öl liksom en hel del fatlagringar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar