onsdag 6 november 2013

Fem hembrygder

Det var ett tag sedan jag skrev om brygder som tillkommit i hemmet så nu är det dags igen. Många efterfrågar smakrika lättöl i dag och eftersom det näst intill är obefintligt att få tag i sådana ute i handeln är istället mitt tips att brygga en själv. Här följer två recept på lättöl, en belgisk variant och en skotsk, samt tre andra med lite högre alkoholhalt men ändå måttliga.

Rörig Ale 4,5 % (10 liter)

Malt
1000 gram Wienermalt
1000 gram Münchnermalt
100 gram Caravienne
190 gram CaraBelge
200 gram Rörsocker (20 minuters koktid)



Humle  (koktid inom parantes)
Columbus (12,9 % alfa) 10 gram (60 min)
Cascade  5 gram (0 min)
Target   15 gram (0 min)
Willamette 20 gram (0 min)


IBU: 38

Jäst
US-05


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
62 grader (60 min)
78 grader (10 min)

5 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 14 liter sötvört.

OG: 1046
FG: 1012

Primärjäsning 10 dagar i 23 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 9 grader

--------------------------------------------------------------------------

Vinnarlager 3,5 % (10 liter)

Malt
2000 gram Wienermalt


Humle  (koktid inom parantes)
Herkules (12,9 % alfa) 10 gram (60 min)
Hallertau Aroma NZ 20 gram (5 min)
Willamette 15 gram (0 min)
Hallertau Aroma NZ  30 gram (0 min)


IBU: 38

Jäst
W-34/70 (torrjäst)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
65 grader (60 min)
78 grader (10 min)

5 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

Klarningsmedel
1/2 krm Protfloc (30 minuters koktid)

OG: 1038
FG: 1012

Primärjäsning 9 dagar i 23 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 2 grader i 30 dagar

----------------------------------------------------------------------------------------


Belgoporter 4,2 % (10 liter)

Malt
2200 gram Münchnermalt
380 gram Carabelge
150 gram Rökmalt
150 gram Chokladvetemalt



Humle  (koktid inom parantes)
Columbus (12,9 % alfa) 14 gram (60 min)
Green Bullet 20 gram (15 min)
Green Bullet 30 gram (0 min)


IBU: 50

Jäst
S-33 (torrjäst)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
65 grader (60 min)
78 grader (10 min)

7 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

Klarningsmedel
1/2 krm Protfloc (30 minuters koktid)

OG: 1046
FG: 1014

Primärjäsning 22 dagar i 25 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 5 grader i 7 dagar



-------------------------------------------------------------------------------------------------


En svag skotte 2,4 % (10 liter)

Malt
1800 gram Münchnermalt
100 gram Carared
50 gram Pale Choclate malt
50 gram Dark Crystal malt



Humle  (koktid inom parantes)
Fuggle(5,1 % alfa) 13 gram (60 min)
Fuggle 10 gram (0 min)


IBU: 19

Jäst
Edinburgh Ale (Whitelabs)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
75 grader (60 min)

4,4 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

Klarningsmedel
1/2 krm Protfloc (30 minuters koktid)

OG: 1036
FG: 1018

Primärjäsning 22 dagar i 14 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 5 grader


-----------------------------------------------------------------------------------------------


Redipa 4,8 % (10 liter)

Malt
2500 gram Münchnermalt
250 gram Karamellrådmalt
250 gram Meldoinmalt



Humle  (koktid inom parantes)
Cascade (7,7 % alfa) 10 gram (60 min)
Fuggle (5,1 %) 10 gram (60 min)
East Kent Golding (5,5 %) 10 gram (60 min)
Cascade  10 gram (15 min)
Fuggle 10 gram (15 min)
East Kent Golding 10 gram (15 min)
Cascade 10 gram (0 min)
Fuggle  10 gram (0 min)
East Kent Golding  10 gram (0 min)

IBU: 58

Jäst
 2:a generation Edinburgh Ale (se receptet ovan)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
67 grader (60 min)
78 grader (10 min)

7 liter mäskvatten

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

Klarningsmedel
1/2 krm Protfloc (30 minuters koktid)

OG: 1050
FG: 1014

Primärjäsning 15 dagar i 21 grader
Lagring/kolsyresättning på fat 5 grader


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar