onsdag 2 oktober 2013

Tre Belgare - Systembolagsöl

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var det inte IPA:n eller extrema öl som var på alla ölentusiasters läppar utan istället belgisk öl i alla dess olika stilar. Det kunde var dubbel, tripel, saison, quadrupel, oud bruin eller witbier. Men det som många pratade om och suktade efter var de olika trappistölen. Kort och gott var det så att dricka belgisk öl var detsamma som att dricka finöl (så att säga).

Men hur är det i dag? Hur många ölentusiaster letar upp de belgiska sorterna när de botaniserar bland hyllorna på bolaget och när lade du senast ner en trappistöl i varukorgen? Belgisk sorter har hamnat lite skymundan nu när IPA, porter och öl från svenska småbryggerier har hamnat i fokus. Något jag tycker är synd då du kan hitta en otrolig bredd bland belgiska sorter och härlig smakrikedom oavsett vilket märke du väljer. Och kanske även en gnutta historia.

Därför ägnar jag detta inlägg till att ge tips på tre belgiska öl som finns i bolagets ordinarie sortiment.

Foto: Galatea Spirits 

Art. Nr: 1654
Land: Belgien
Stil: Ljus stark Belgisk ale
Volym/Pris: 330 ml/24,90 kronor
Volymprocent: 8,5 %

Duvel, Duvel Moortgat
Duvel är lite annorlunda öl för att vara av belgisk härkomst. Till skillnad från de allra flesta belgiska öl har denna ingen belgisk jäststam i sig utan istället en skotsk. Den är också betydligt mer humlepräglad än den typiska belgaren och inte alls så maltig och söt. Duvel togs fram på 1970-talet i ett försök att efterlikna den så populära ljusa pilsnerna (men med en belgisk touch). Den kryddas därmed med den klassiska tjeckiska humlesorten Saaz som ofta används i tjeckisk pilsner.

På grund av sin jästfällning (efterjäsning på flaska) så kan den på ett disigt utseende men man kan också hälla upp den försiktigt för att inte få med fällningen och då är den klar och gul till färgen. Utan fällning får den en renare smak och påminner mer om ett lageröl medan den med jästfällningen i glaset får en mer komplex smak med toner av honung och olika örter, som koriander. Cirtustonen är också påtaglig. En av de mest uppfriskande belgiska öl som Systembolaget har att erbjuda i sitt ordinarie sortiment.

Betyg 4/5

Finns i dag i 202 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.


Foto: Galatea Spirits 


Art. Nr: 1684
Land: Belgien
Stil: Tripel
Volym/Pris: 330 ml/30,90 kronor
Volymprocent: 9,5 %

Westmalle Tripel, Brouwerij van der Trappisten van Westmalle
Medan Duvel är en lite annorlunda belgare är Westmalle Tripel det rakt motsatta - en rejäl klassiker. Som namnet avslöjar är detta en tripel och det är också en mycket vanlig ölstil bland belgiska öl. Det var trappistklostret Westmalle som skapade stilen 1934 (för att sedan lansera den 1956). Det finns även en del regel för att det ska vara en äkta tripel. Den ska var ljus, en alkoholhalt på 8-12 % och vetemalt samt kandissocker ska ingå i receptet och brukar stå för en fjärdedel av den totala mängden.

Denna (likt många andra tripplar) är påfallande lättdrucken trots sin höga alkoholhalt vilket till stor del beror på den stora mängd socker som ingår. Men den är ändå inte söt utan istället torr och fyllig. Kryddighet är påtaglig och en signum för belgiska öl men drag av banan, koriander och aprikos.

Betyg 3/5

Finns i dag i 22 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

Foto: Galatea Spirits 


Art. Nr: 1496
Land: Belgien
Stil: Bruin/dubbel
Volym/Pris: 750 ml/58,90 kronor
Volymprocent: 8 %

Maredsous 8, Duvel Moortgat
Det finns som jag nämnt trappistöl som är öl bryggda på trappistkloster men så finns även klosteröl som är öl som är kopplade till olika kloster. Maredsous är ett sådant. Det bryggs visserligen i Duvel Moortgat toppmorderna bryggeri men på uppdrag av klostret Abbaye de Maredsous. Dessa två slog ihop sina "företag" år 1963 men innan dess bryggdes Maredsous på klostret.

Maredsous 8 går under stilen dubbel, eller bruin som den brukar kallas när det inte är ett trappistöl. Det var nämligen Westmalle som skapade stilen dubbel år 1856. En dubbel (eller bruin) är alltid mörk i färgen eller rödbrun och har en alkoholhalt på 6-8 volymprocent. Maredsous faller under dessa ramar och har även de där klassiska komponenterna av choklad, rostade kaffebönor, kola och nötter som en bruin eller dubbel ska ha. Den är mycket maltdominerad och fyllig. En klassik bruin/dubbel och en perfekt inkörsport till mörk belgisk öl.

Notera att flaskan endast finns som helbutelj i det ordinarie sortimentet.


Betyg 3/5

Finns i dag i 31 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar