tisdag 9 november 2010

Hembryggda julöl av olika karaktär

Inte långt kvar nu...


Julölsbryggandet är i full gång. Förra året bryggde jag tre olika men år är det tänkt att bli fem stycken - en lager, en wit, en porter, en mörk maltig ale samt en lättöl av skotsk ale typ. Lagern bryggde jag i början av oktober (länk till receptet HÄR) medan witen bryggdes för två veckor sedan och portern nu i söndags. Recepten kommer här. Är det någon annan som brygger julöl ute i ölsverige?

Wit som julen

Recept för 10 liter

Malt
1000 gram Mörk vetemalt
890 gram Pilsnermalt
110 gram Aromaticmalt

Humle (koktid inom parantes)
Amarillo 8 gram (60 min)
Amarillo 10 gram (2 min)
Rakau 10 gram (1 min)
Cascade 10 gram (0 min)


Kryddor (20 min koktid på samtliga)
Krossad koriander 15 gram
Pommeransskal 15 gram
Nejlika 2 gram

Jäst
1 paket Belgian Wit

Total koktid: 60 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)
Mäskade med 5 liter vatten. (2,5 liter/kg malt)

44 grader (20 min)
55 grader (30 min)
66 grader (90 min)
78 grader (10 min)

Lakning
Lakade med 13,5 liter (78 grader) och samlade upp 16 liter.

Vattenbehandling
2 ml Mjölksyra i lakvattnet

Klarningsmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok i vörten)

IBU 25

OG 1038
FG 1010

3,7 %


Kanelporter

Recept för 10 liter

Malt
1360 gram Maris Otter Malt
200 gram Special B
200 gram Aromaticmalt
100 gram Pale Choclate malt
100 gram Svartmalt

Humle (koktid inom parantes)
Admiral 10 gram (60 min)
Amarillo 20 gram (0 min)

Kryddor (20 min koktid på samtliga)
Kanelstång 4 gram
Pommeransskal 15 gram

Jäst
1 paket Irish Ale

Total koktid: 90 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)
Mäskade med 4,4 liter vatten. (2,2 liter/kg malt)

66 grader (90 min)
78 grader (10 min)

Lakning
Lakade med 13 liter (78 grader) och samlade upp 15,5 liter.

Vattenbehandling
3 krm Kalciumklorid i lakvattnet
3/4 krm Kalciumkarbonat i mäsken

Klarningsmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok i vörten)

OG 1046

7 kommentarer:

  1. Jag har bryggt en s.k. Winter Warmer, http://fabrikorekstedt.blogspot.com/2010/11/brygd-69-vintervarmare.html.

    Till skillnad från många andra hembryggare skippar jag dock kryddorna.

    Är 20 minuter inte onödigt länge att koka kryddorna förresten? Max 5 minuter har jag läst bl.a. i "Radical brewing". Annars riskerar man att aromerna försvinner ut genom spisfläkten.

    SvaraRadera
  2. Har testat både 20, 15, 10 och 5 minuter vilket har gett mycket blandade resultat och jag föredrar då 20 minuter. Vid det andra fallen, särskilt 5 och 10 minuter, blir kryddsmaken så skarp både i smak och arom. Vid 20 blir det mer behaglig.

    SvaraRadera
  3. Jag kan se två förklaringar till detta:

    1. När du kokar 20 minuter i stället för 5 så är det framförallt de mest lättflyktiga aromerna som sticker först, och det är dessa som du uppfattar som skarpa.
    2. Det är mängden som är problemet; du kunde lika gärna dra ner på mängderna i stället. Det kan förstås vara vanskligt om du redan har hittat bra mängder, vilket inte är så lätt.

    SvaraRadera
  4. Jag bryggde årets julöl för inte så längesedan, en belgare med lite kanel, kryddpeppar och mörkt muscovadosocker:

    http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/search/label/Jul%C3%B6l2010

    Den står och väntar på att tappas på flaska nu!

    SvaraRadera
  5. Satte en extraktbryggd för två veckor sedan. Ska föra över den till sekundär snart.

    Ljust torkat extrakt. Steepade Crystal och Choklad Malt. Humlade med Perle och Amarillo. Ska torrhumla lite i sekundären också.

    Kryddade sista 5 minuter med vaniljstång, kanel, muskot och nejlika.

    SvaraRadera
  6. Äsch, julöl är bara löjligt. Jag sätter på ny ettikett till mina mörkare öl, öppnar flaskan och stoppar i lite mera socker, kanske ett par russin och några bitar koriander. (En som inte riktigt aft tid till julbrygning och som är mkt avis)

    SvaraRadera