torsdag 29 april 2010

Kulturhistoriska pubar och krogar

Ölhallen 7:an i Göteborg

Vid det här laget är det väl inte många som har undgått nyheten att The Tudor Arms blivit vald till den bästa världens bästa pub utanför Storbritannien. Detta fick mig att tänka på kulturhistoriska pubar kontra pubar med brett ölutbud.

The Tudor Arms har inte det bästa ölutbudet i stan men de har å andra sidan sin charm och kulturhistoriska värde som räcker långt. Spana bara in heltäckningsmattan i sann brittisk anda! Ibland kan jag tycka att vi ölentusiaster i Sverige (inklusive jag själv) lätt kan stirra oss blinda på att en ölkrog eller pub endast är bra om utbudet är omfångsrikt. Men ibland kan det vara minst lika tilltalande att sätta sig på en krog som näst intill fått vara orörd i 40 år, ja i vissa fall längre än så.

Så nästa gång ni ska gå på krogen och ta en öl, besök en med lite fin historia. En krog som har några decennier på nacken. Här kommer några förslag:

  • Ölhallen 7:an i Göteborg - Sveriges äldsta ölhall som i princip ser likadan ut som när den öppnade 1900. Dessutom är det den enda krog/pub i Sverige som får servera alkohol utan att behöva servera mat.
  • The Turdor Arms i Stockholm - Mer brittiskt än så här blir det väl inte? Åtminstone om britterna själva får välja. En av Sveriges äldsta brittiska pubar, öppnade 2 oktober 1969.
  • Två krögare "Bullen" i Malmö - Inredningen är i princip densamma som när krogen öppnade 1906. 1 oktober 1969 blev det en pub med brittisk stil och är alltså en dag äldre än The Tudor Arms. Här finns även Sveriges äldsta öltapp som fortfarande är i bruk och sträcker sig tillbaka till 1910-talet.

Är det någon som kan några fler kulturhistoriska pubar eller krogar?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar