torsdag 5 november 2009

Old Beefeater House Lager


För två veckor sedan var jag på besök hos Dugges Ale- och Porterbryggeri för lite research och bilder för min kommande ölbok Öl helt enkelt (Grenadine Bokförlag).

Väl där fick jag ryktet bekräftat att han har bryggt sina två första lageröl. Dugges No.1 Lager och Old Beefeater House Lager.

Den första finns bland annat på The Rover och Ölrepubliken i Göteborg (om de inte har tagit slut) och är humlad med amerikanska humlesorter. Kommer tyvärr inte ihåg vilka. Ganska fruktig och estrig för en lager så jag skulle snarare kalla den en hybrid mellan lager och ale. Steam Beer kanske?

Den andra är göteborgspuben Old Beefeater Inns husöl, humlad med Hallertauer och East Kent Golding (såvida jag inte minns fel). Även denna var tämligen fruktig men betydligt mer lagerlik än "nummer ett". Kanske är det hallertauhumlen som sätter sin prägel?

Tycker inte att det gör något att de inte är så "lagertrogna" då det alltid är kul med något nytt och annorlunda. Det är ju inte varje dag man dricker Steam Beer om man säger så. Och gäster tycker uppenbarligen likadant. Under en månad har 800 liter Old Beefeater House Lager gått åt på Beefeater och den har dessutom gjort att Carlsberg- och Tuborgkranen har stått relativt orörda.

Grattis Dugge!

SENARE TILLÄGG: När det gäller humlesorterna på de båda sorterna minns jag mycket riktigt fel! Dugges No. 1 Lager är humlad med engelska Pioneer, amerikanska Columbus, Simcoe och Cascade samt tyska Hallertau Brewers Gold medan Old Beefater House Lager är humlad med Hallertau Brewers Gold och Pioneer. Ibland skäms man verkligen över hur dåligt man minns!

(Informationen om humlesorterna är hämtad från bloggen Schnille och Schmak och deras inlägg då besökte Dugges. Tack!)


1 kommentar:

  1. Vassego. Kul att man kan stå till tjänst.

    Visst är det gott och kul med en annorlunda tolkningar av en mycket vanlig öltyp! Tycker att No. 1 har hittat rätt som en duggifierad "amerikansk" lager och att beefeatern är god men borde bli något torrare. Vi får se, Dugge brukar ju justera sina recept en hel del.

    SvaraRadera