måndag 14 september 2009

Dagens bryggning

Idag var det dags för hembryggning. Har totalt 30 bryggningar i bagaget sedan två år tillbaka och det är lika spännande varje gång.

Hembryggningens fördelar är att man kan brygga öltyper som man annars inte kan få tag på samt att man experimentera hur friskt man vill.

Denna gång blir det en Veterökipa. Tanken är väl att det ska vara en öl av Grätzer-typ men eftersom rökt vetemalt inte finns tillgängligt på Humlegården fick det bli lite modifieringar.

Monks Café & Brewery bryggde en i maj tillsammans med Strömsholms Brygghus och har förhoppningsvis den på SB&WF nu i veckan så man kan smaka och jämföra.

Veterökipa
Recept för 10 liter

Malt

1000 gram Vetemalt
1000 gram Rökmalt
300 gram Münchnermalt
100 gram Crystal Malt
100 gram Cara Aroma

Humle (koktid inom parantes)

Northen Brewer 15 gram (60 min)
Perle 10 gram (15 min)
Green Bullet 10 gram (10 min)
Nelson Sauvin 15 gram (2 min)
Saaz 15 gram (0 min)

Jäst

1 påse SafBrew-06

Total koktid: 90 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)

44 grader (20 min)
53 grader (30 min)
65 grader (60 min)

Utmäskning

78 grader (5 min)

Allt gick fint och OG landade på 1056. Perfekt! Nu ska vi se hur jäsningen går bara. Har aldrig använt den här torrjästen tidigare.

4 kommentarer:

 1. Körde en bryggning vi med igår, lyckades inte få den OG vi eftrersträvade utan den landade bara på 1050. IBU landade på 57 vilket var högre än planerat. Hur lång jäsning satsar ni på?

  SvaraRadera
 2. JoeG:

  Jäsningens längd brukar bero på hur högt OG jag får. Under 1040 så har jag en vecka på primären och en på skeundären. OG mellan 1040-1060 är det 1 vecka på primär och två på sekundären. Vid högre OG får den stå längre.

  Veteöl ska ju helst drickas färska så egentligen kanske det skulle räcka med en vecka på sekundären, men jag kommer inte vara hemma då så den får stå en vecka till.

  Vad bryggde ni för öl?

  SvaraRadera
 3. Blev en APA för vår del, stilmässigt korrekt OG men inte IBU alltså. Kör en primärjäsning på en vecka och sekundär på 10 dagar. Om du har några flaskor över från en tidigare batch så byter jag gärna med vår Walrus Amber ale på mässan om du kommer dit!

  SvaraRadera
 4. Ledsen, har inga flaskor kvar. Har tappat de senaste bryggderna på fat. Men ska införskaffa i en BeerGun i framtiden så jag kan buteljera utan bottensats!

  Men kommer nog förbi montern på mässan för att tjöta lite i alla fall. Kommer vara där Torsdag och Lördag.

  SvaraRadera