För två veckor sedan var jag i Stockholm, bland annat för att gå på Björn Skifs, men också för att besöka ölkrogar och uppdatera några av ställena i min och Jonas bok Sveriges Ölkrogar. Men först vill jag bara rekommendera alla att gå på Björns Skifs Show på Cirkus. Världsklass!
Nu några ölkrogarna:
Akkurat (sidorna 13-17)
Akkurat hann jag tyvärr inte besöka men jag kan ändå nämna deras Tyska Torsdagar då det brukar finnas flera olika tyska sorter på fat. De är både ofiltrerade, opastöriserade, välbalanserat och riktigt gott!. Dessutom har de oftast 1–3 självrunna sorter. Mer information hittar ni på deras hemsida och om ni vill hålla er uppdaterade på utbudet varje vecka kan ni prenumerera på deras nyhetsbrev HÄR.
Glenfiddich Warehouse No. 68 (sidorna 28-31)
På Warehouse har det hänt en hel del vilket jag skrev om HÄR.
Järnet Bar & Matsal (sidorna 32-33)
Järnet har slutat med New Sweden som sin ”vanliga” lager och kör nu istället med Three Towns. I övrigt är det som vanligt ett bra och brett utbud med mycket förnämliga priser.
Monks Café & Brewery (sidorna 44-47)
När vi var och pratade med Monks i samband med boken frågade vi om eventuella framtidsplaner. Svaret blev att det inte fanns några särskilda planer. Någon månad senare (när boken hade gått till tryck) öppnades en Monks även på Sveavägen…
Nåväl. Nu kan jag i alla fall nämna att det finns två Monks Café i Stockholm och deras bryggeri puttrar på för fullt. På båda ställena brukar det alltid finnas 4-5 olika sorter från det egna bryggeriet på fat.
En nyhet är också att de nu säljer folköl (3 olika sorter) från de egna bryggeriet som du kan köpa med sig hem. 30 kronor för 33 centiliter.
Restaurang Sorbon (sidorna 52-53)
På Sorbon har det hänt otroligt mycket sedan boken kom ut. Vi skrev att de eventuellt skulle få ett eget husöl som skulle bryggas av Sigtuna Brygghus. Och så blev det! Sorbon X heter den och är en ESB (english strong bitter) som är härligt humlad i arom och smak utan att bli allt för besk. Ett öl för alla möjliga smaklökar med andra ord.
Dessutom har de äntligen fått sin nya fatanläggning vilket betyder att de inte längre har Carlsberg som leverantör och kan med andra ord köpa in de ölsorter de själva vill. Vid mitt senaste besök fanns bland annat Lava från isländska Ölvisholt, Sierra Nevada Pale Ale och Sierra Nevada Brown Ale, Slussvaktaren från Strömsholms Brygghus och många fler. 10-12 olika fatöl var det om jag inte minns helt fel. Räkna också med att flera av kranarna kommer byta sort tämligen ofta.
Det var allt för den här gången. God ölvandring på er!
Finns Tegners Gömställe med i boken? Inte varit där men ska tydligen finnas ett gediget utbud av svenska mikrobryggerier.
SvaraRaderaFör övrigt, trevligt att "ramla över" en "ny" ölblogg. Den lägger vi till i listan! :)
manker @ Manker Beer Blog
http://mankerbeerblog.blogspot.com/
Givetvis är Tegnér med! Ett av Stockholms absolut bästa ställen med över 50 olika sorter på flaska och fyra på fat. Enbart svenskt som sagt. Rekommenderas varmt. Det är väl bara att inhandla boken så kanske du kan hitta ytterligare några nya ställen i ölkrogssverige. :)
SvaraRadera(lite tidigt att fråga kanske,men)När kommer andra upplagan?
SvaraRaderahttp://olistockholm.blogspot.com/search?q=%C3%B6lkrogar
Jonas: Det är jättesvårt att säga när en ny uppdatering kommer. Helst hade jag själv sett att det kom en ny redan idag men problemet är att den första utgåvan måste sälja slut först. Vilket den med andra ord inte har gjort än. Det är därför jag försöker genomföra en del uppdateringar här på bloggen istället.
SvaraRaderaJag kollade in ditt inlägg som du länkade till och kan meddela att ingen av krogarna behövde betala för att vara med i boken. Urvalet skedde helt enkelt så att vi valde både bland gamla och nyfunna favoritställen. Sedan är det alltid tyvärr så att man måste sålla bort en del när man har ett visst sidomfång att hålla sig till.
Som kompensation skrev vi, som du säkert har märkt, en lista längst bak i boken "Andra bra ölkrogar" där vi kunde ta med ytterligare några ölkrogar och skriva lite kort om dem.
Sedan finns det också ölkrogar idag som definitivt hade platsat men som inte hade öppnat när vi skrev boken. Som till exempel De Klomp i Linköping.