I helgen, ja igår för att vara exakt, var det åter igen dags för bryggning i Eronsonhushållet. Denna gång var det dags att experimentera lite. Valet föll på en stout bryggd med ungersk akaciahonung. Dessutom så ska brygden lagras (under sekundärjäsningen) tillsammans med ekspån inhandlade från humlegården samt två koppar dubbla espresso. Väntar tålmodigt på ett spännande resultat…
Dessutom tappade jag min skotska ale, Skotten i Gemla, på fat i måndags förra veckan. Nu i helgen var den kolsyresatt och färdig att konsumeras. En mycket trevlig sak blev det! Väldigt stora maltiga toner med drag av knäck, mörk bröd och karamell. Alkoholhalten landade på 3,6 %, vilket är alldeles perfekt. Det är heller inte alls fel att ha tillgång till fatöl på hemmaplan. Kan rekommendera alla hembryggare att inhandla en anläggning.
Avslutningsvis kommer här också receptet på honungsekkaffestouten:
Honungsekkaffestouten
Recept för 10 liter:
Malt
1550 gram Pale ale malt
580 gram Münchnermalt
425 gram Cara Aroma
125 gram Svartmalt
125 gram Pale Chocolate Malt
125 gram Rostad korn
300 gram Honung (tillsattes när koket började)
Humle (koktid inom parantes)
Target 20 gram (60 min)
Perle 10 gram (15 min)
Riwaka 8 gram (15 min)
Fuggle 18 gram (3 min)
Jäst
1 paket European Ale 1338 (med förkultur, 5 dl vatten och 1 dl maltextrakt)
Total koktid: 90 min
Mäskningsschema
40 grader (inmäskning)
67 grader (100 min)
Vattenbehandling
¾ krm Kalciumkarbonat (i mäsken)
3 krm Kalciumklorid (i lakvattnet)
Klarningsmedel
1 krm Protafloc (25 min kok)
OG 1068
Ser trevligt ut!
SvaraRadera