Visar inlägg med etikett Ölrecensioner. Visa alla inlägg
Visar inlägg med etikett Ölrecensioner. Visa alla inlägg

onsdag 29 maj 2013

Förgyll sommaren med DIPA och Pale Ale från Electric Nurse

Foto: Electric Nurse/Brewtrade

Lördagen den 1 juni släpps återigen lite nyheter på Systembolaget och tanken är likt varje år att just dessa sorter sak fungera utmärkt ihop med den varma (och regniga) sommaren. Göteborgsbaserade fantombryggeriet Electric Nurse med Ida Engström och Peter Robertsson vid rodret står för två av dessa nyheter. Recepten är framtagna Electric Nurse och bryggda på Dugges ale- och porterbryggeri i Landvetter.

Electric Nurse Pale Ale 4,6 %

Art. Nr: 1443
Pris: 19,90 kronor
Volym: 33 cl

Som etiketten antyder med sin illustration är detta en APA, amerikansk pale ale, och givetvis är den också kryddad med enbart amerikanska humlesorter - cascade, centennial och citra. Resultatet blir en härligt aromatisk och citrusbetonad ale där fokus ligger på de aromatiska egenskaperna snarare än i beskan. Gommen fylls med härliga toner av apelsin och grape. Friskt och lättdrucket och riktigt gott helt enkelt. En ale man kan dricka dricka flera av utan att det blir för mycket. I min mening är detta en öl som kommer tilltala många och jag skulle inte bli förvånad om det blir årets sommaröl.

Betyg: 3,5/5

Electric Nurse DIPA 8 %

Art. Nr: 1616
Pris: 29,80 kronor
Volym: 33 cl

DIPA står för dubbel india pale ale och i dag finns det väl inte många som inte vet vad en india pale ale är och en dubbel sådan är lite förenklat uttryckt en india pale ale med lite extra mycket av alla komponenter, förutom vatten. DIPA har ibland en förmåga att bli lite för mycket, framförallt i beskan, men här har Ida och Peter återigen lyckats att göra en mycket välbalanserad öl, något som flera andra bryggerier och fantombryggare sällan bemästrar. Beskan är kraftig och tung men blir inte överväldigande då den vägs upp av en knäckig och lagom söt maltighet. Ska jag vara ärlig så hade jag föredragit ännu mer sötma från malten men då skulle det nästan bli en barley wine och det är ju inte bryggarnas intention. Tallbar, blodapelsin. citronskal och kolaknäck är några smaker som man blir bjuden på. Även här är samtliga humlesorter amerikanska i form av cascade, columbus, simcoe och amarillo. Electric Nurse DIPA kommer utan tvekan hitta en stor publik då det är en bra inträdesdipa för den som inte provat så många.

Betyg: 4/5

Jag har läst på en del ställen att några klagat på att den är lite för dyr och det förstår jag inte alls. Tycker det är en mycket prisvärd DIPA med tanke på att den kommer från en liten svensk producent. Det kostar att vara liten. Mikkellers Vår/Sommar kostade samma när den kom och den är dessutom 2,5 volmprocent svagare. Sierra Nevada Bigfoot har också liknande pris och kommer dessutom från ett stort amerikanskt bryggeri. Brewdog Hardcore IPA har även den samma pris.


fredag 22 mars 2013

Orval - Systembolagsöl



Orval är ett av de sex belgiska trappistklostrerna som tillverkar öl för allmänheten. Till skillnad från de andra trappistklostren tillverkar Orval bara en sort men de är också ensamma om att just denna sort är en alldeles egen ölstil, nämligen ölstilen Orval. Den lanserades 1932 och det säregna med just detta öl är jästsorten Brettanomyces som används, vilket ger en mycket speciell karaktär av läder, sågat virke, stall, hö, hästfilt och ladugård.

Det låter kanske inte så gott, men det är det. Det är en unik smak och man kan väl säga som så att en del kommer älska den och andra avsky den. Men med tiden har många "hatare" lärt sig att älska den. Till vis del påminner Orval om lambik. Den är dock inte syrlig utan snarare väldigt torr och besk. Orval är utan tvekan ett öl man måste dricka innan man dör, Det är en upplevelse utöver det vanliga.


Foto: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Art. Nr: 1650
Land: Belgien
Stil: Orval
Volym/Pris: 330 ml/22,70 kronor
Volymprocent: 6,2 %

Orval, Brasserie de l’Abbaye Notre-Dame d’Orval
Lägg absolut inte flaskan ner när du förvarar den utan ställ den upprätt. Annars är risken mycket stor att den kommer skumma över. Den risken finns visserligen ändå så var vaksam när du öppnar den. När du väl har öppnat den och hällt upp möts du av ett kraftigt och kompakt skum och en explosion av dofter. Kryddigt, pepprigt, citrus, stenfrukt och sedan kommer de där stalltonerna också i kombination av läder och källare.

Smaken är kraftig och beskan aggressiv långt bak i gommen men kroppen är också mjuk och len. Det är en härlig mix för alla smaksinnen. Underbart komplex. Läder, sågat virke, stall, höbalar, hästfilt och ladugård. Man kan hitta lite allt möjligt i en Orval, ett öl i världsklass. Jag utmanar dig att prova den.

Betyg 5/5

Finns i dag i 22 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

onsdag 20 mars 2013

God Lager - Systembolagsöl


För många är lageröl bara slentrian ljus lageröl eller i värsta fall bara en stor stark. Men lageröl finns i en mängd olika stilar där de flesta härstammar från det land där lagerölets skapades - Tyskland. Dortmunder får väl sägas tillhör en av de ovanligaste lagerölsstilarna i dag. Den härstammar från den tyska staden Dortmund och kallas även i bland export då den från början togs fram som ett exportöl. Från början var ölet från Dortmund mörkt och vetebaserat men när den ljusa lagern blev allt mer populär i mitten och slutet av 1800-talet togs en ljus variant fram år 1873.

Tack vare de höga halterna av sulfatjoner och karbonater som fanns i stadens vatten blev resultatet ett ännu torrare och fylligare öl än andra humlerika lageröl. Tack vare vattnet behövde man inte heller tillsätta lika mycket humle för att öppna önskad beska och torrhet. Vattnet var med andra ord väldigt likt det de hade i den engelska staden Burton-Upon-Trent, där india pale ale skapades. Således kan man säga att dortmunder är lagerölets svar på india pale ale.
Foto: Nils Oscar Company

Art. Nr: 1305
Land: Sverige
Stil: Dortmunder
Volym/Pris: 330 ml/18,90 kronor
Volymprocent: 5,3 %

God Lager, Nils Oscar Company
God Lager är en dortmunder av yppersta världsklass. Den är fyllig, torr och kraftigt besk men ändå mjuk och len i gommen. Humlen markerar sin närvaro i beskan men inte lika mycket i smaken och aromen. Nej, smaken står istället malten för i form av en söt, krämig och knäckig känsla som för tankarna till nygräddat bröd.

Det som skiljer Nils Oscar från många andra svenska bryggerier är att de tillverkar sin egen malt som de sedan använder i sina öl, så även denna där deras egen wienermalt används. Wienermalt är en maltsort som lite mer rostad en vanlig ljus pilsnermalt. Vad ska man säga mer? Namnet på ölet ljuger inte, så enkelt är det.

God Lager har också länge varit det mest sålda mikrobryggda ölet i Sverige men om detta fortfarande stämmer i dag är jag osäker på.

Betyg 5/5

Finns i dag i 344 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

onsdag 13 mars 2013

Old Tom - Systembolagsöl


Vi är inte direkt bortskämda med barley wine och old ale i bolagets fasta sortiment. Faktum är att det numera endast finns en enda i den kategorin - Old Tom. Detta öl har många år på nacken då det skapades för första gången 1899 av den dåvarande bryggmästaren på Robinson Brewery, Alfred Munton. Än i dag bryggs den efter samma recept. Namnet Old Tom kommer från bryggeriets katt som bodde där under den tiden.

Old Tom är en slags blandning av en barley wine och en old ale och för att förvirra ytterligare så skriver bryggeriet strong ale på etiketten (eller flaskan). Så man kan säga att det är en blandning av flera olika ölstilar. Bryggeriet kallas i dag även Unicorn Brewery och är beläget i den nordengelska staden Stockport.

Foto: Wicked Wine AB

Art. Nr: 1624
Land: Storbritannien
Stil: Old Ale/Barley Wine
Volym/Pris: 330 ml/24,80 kronor
Volymprocent: 8,5 %

Old Tom The Original, Frederic Robinson Brewery
Är du en renodlad humlenörd så kan jag med en gång säga att det här inte är något för dig. I denna exceptionella barley wine/old ale är det maltens sötma och fyllighet som står i förgrunden och gör sig så stor att en gigantisk skugga kastas över den lilla humlen. Doften präglas av mörk torkad frukt, melass och choklad. Sedan fortsätter det i munnen med en kraftig och len karaktär och toner av mörka bära och frukter, choklad, kaffe och mörk sirap. Eftersmaken är lång och harmonisk, men beskan får man verkligen leta efter. Man får verkligen en känsla av att detta är ett gammalt recept och att det var såhär som många sorter smakade förr i tiden, men som i dag tyvärr överskuggas av all humlehysteri.

Betyg 5/5

Finns i dag i 70 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

fredag 15 februari 2013

Electric Nurse tar stora klivet in på bolagets hyllor

Göteborgska Electric Nurse är en i raden av nya svenska bryggerier. Electric Nurse består av Ida Engström (Mikael "Dugge" Engströms dotter) och Peter Robertsson. De är så kallade fantombryggare (flying brewers) vilket innebär att de inte har något eget bryggeri utan tar hjälp av andra bryggerier när de ska tillverka sina sorter. I dagsläget brygger de alla sina öl hos Dugges i Landvetter (2 mil öster om Göteborg).

Namnet kommer av att Peter är elektriker och Ida är sjuksköterska. Tanken från början var att bryggningen bara skulle bli ett litet hobbyprojekt men med tanke på vad som kommer ske framöver kanske denna hobby kommer gå steget längre. Nu till påsksläppet (11 mars) kommer nämligen deras första öl på bolaget och till sommaren (1 juni) kommer ni kunna hitta ytterligare två från den elektriska sjuksköterskan på bolaget - Electric Nurse APA och Electric Nurse DIPA.

Jag har fått förmånen att provsmaka deras påsköl, Electric Nurse Easter Ale, som de själva beskriver som en Hoppy Amber Ale. Det är en rödskimrande ale som är generöst kryddad med nya zeeländsk humle och den är sannerligen "hoppy". Men humlekaraktären ligger inte i beskan utan snarare i smaken och aromen i form av fina tropiska toner som persika, ananas och passionsfrukt. Humlejuice som många vill kalla det i dag. Fylligheten och maltkroppen är återhållsam och en malttok som undertecknad är hade nog önskat en lite kraftigare och knäckig kropp. Men för humlefantasten (som jag själv var en gång i tiden) är det en riktig höjdare.

Alkoholhalten ligger mycket positiva och låga alkoholhalten 4,4 %). För jag har sagt det förut och det tåls att upprepas. Mer lågalkoholhaltiga öl på bolaget önskas och bort med alla "elefantöl" på burk. De fyller ingen som helst funktion förutom att folk ska kunna bli fulla till en billig penning. Och Systembolaget. Jag struntar i om de säljer bra, det gör bara saken ännu värre.

torsdag 7 februari 2013

Samuel Adams Boston Ale - Systembolagsöl


Det var USA som satte det man i dag kallar mikrobryggerier på kartan i början av 1980-talet och där var det Boston Beer Company som var först ut nummer två ut efter Sierra Nevada Brewing Company. Deras numera välkända varumärke Samuel Adams dricks av miljoner ölälskare världen över. Deras första öl var Boston Lager som i dag är landets mest sålda mikrobryggda öl. Men så mycket mikrobryggeri är det inte över Boston Beer Company längre då det är USA:s femte största bryggeri.

Denna öl är däremot inte Boston Lager utan Boston Ale. Den bryggdes första gången 1988 och enligt bryggeriet själva är det en stock ale. Stock ale är en gammal ölstil och härstammar från 1700-talets England. Det en vanlig mild ale men då denna lagras i tunnor under en lång tid blir det en stock ale. Stock ale är även förgångaren till IPA.



Art. Nr: 1649
Land: USA
Stil: Amber ale/Stock ale
Volym/Pris: 355 ml/17,90 kronor
Volymprocent: 4,8 %

Samuel Adams Boston Ale, Boston Beer Company
Ölstilen må vara besläktad med IPA men här hittar du sannerligen inga kraftiga eller tydliga humletoner. I Boston Ale är den söta och karamellaktiga maltigheten som står för både doft och smak. Även en lätt metallisk toner letar sig fram i gommen, precis sådan man kan hitta i typiska brittiska alesorter. Munkänslan är fyllig och fast med drag av torkad frukt, sirap och grovkornigt bröd. Eftersmaken är relativt lång. Riktigt bra för dem som gillar fylliga och maltiga (brödiga) öl och vill skippa beskan.

Betyg 4/5

Finns i dag i 417 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

fredag 11 januari 2013

Nils Oscar Rökporter - Systembolagsöl


Rököl kan göras i alla möjliga olika stilar även om det vanligaste är lagertyper. Men i bolagets sortiment kan man även hitta rököl i porterformat, vilket inte alls är en ovanlig kombination. Rökkaraktären kommer från malten och den får sin rökighet genom att malten torkas över öppen eld (istället för i en varmluftsugn, även kallad kölna) och beroende på vilket träslag man eldar med ger det olika smak och doft. I Europa är det vanligast att elda med bok medan det al som gäller i Nordamerika. Rökmalten i denna porter är torkad över bokved och det är 80 procent av maltmängden som består av rökmalt.



Copyright: The Nils Oscar Company/ Jonas Ankarsand (Kreativ Fotografering)

Art. Nr: 1473
Land: Sverige
Stil: Rökporter
Volym/Pris: 500 ml/26,50 kronor
Volymprocent: 5,9 %

Nils Oscar Rökporter/The Nils Oscar Company
Rökkaraktären gör sig påmind så fort du öppnar kapsylen. Det är en distinkt rökighet som får en att känna att man sitter framför en öppen brasa med knastrande ved. Munkänslan är fyllig och mjuk. Rökigheten ger en smak av korv och rökt renkött men det är inte bara det som ger karaktär åt denna porter. Här hittar du även kraftiga choklad- och kaffetoner som också ger den en äkta porterkänslan. Humlearomen finns också där en svag citruston i form av blodgrape. En underbar öl för den som gillar sin porter men vill ha något extra också.

Betyg 5/5

Finns i dag i 75 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

tisdag 8 januari 2013

Weihenstephaner Hefe Weissbier - Systembolagsöl


Veteöl tillhör i min mening en av de mest underskattade ölstilarna. Oftast är det just det grumliga och ofiltrerade utseende som får folk att avböja ett glas men också dess unika doft och smak av skumbanan och nejlika. Detta gäller dock inte i alla länder då den i dess födelseland Tyskland är oerhört populärt. I Bayern säljs det till exempel mer veteöl än vanlig ljus lageröl. 

Veteölet som stil skapades först år 1605 (då som enbart ett öl bryggt åt hoven i Bayern), men bryggeriet till detta veteöl grundades redan år 1034 och är därmed dagens äldsta fortfarande aktiva bryggeri. Det unika med just Weihenstephaner är att det efter avslutad jäsning (som är överjäsning) lagras det i kalla källor under bryggeriets klostergård i 30 dagar.

Beteckning "Hefe" betyder jäst och innebär att jäst är tillsatt i flaskan efter buteljering. Så man kan välja själv om man vill hälla upp denna jäst i glaset eller inte. Gör man det får man mer skumbanan- och nejlikakaraktär. Om det står "Kristall" på en veteöl är ingen extra jäst tillsatt vid buteljering och veteölet är då lika kristallklart som lageröl även om det smakar ändå som typiskt veteöl.



Copyright: Galatea Spirits AB

Art. Nr: 1526
Land: Tyskland
Stil: Sydtysk veteöl
Volym/Pris: 500 ml/19,90 kronor
Volymprocent: 5,4 %

Weihenstephaner Hefe Weissbier, Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Veteöl när den är som bäst och helt klart det alternativ man ska välja om man ska dricka veteöl för första gången. Weihenstephaner är oerhört len och mjuk i kroppen men samtidigt fyllig. Dessutom har den de där klassiska tonerna av skumbanan, nejlika och gräddig vete. I min mening ett öl som kan avnjutas året om även om de flesta helst dricker det under vår och sommaren men det är inte helt ovanligt att några liter slinker ner hos gästerna under oktoberfest också.

Betyg 4/5

Finns i dag i 329 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

torsdag 3 januari 2013

Bedarö Bitter - systembolagsöl

När den nya mikrobryggerivågen började svämma över Sverige i början av 2000-talet fanns det fåtal öl från Sveriges småbryggerier i systembolagets fasta sortiment, däribland Jämtlands Pilgrim och Slottskällans Pale Ale. Dessa tog sig in på vanligt vis genom att "vinna" en plats under de fasta lanseringarna i april och oktober. Men det fanns en sort som lyckades (och var först) med bedriften att ta sig in i det ordinarie sortimentet genom att sälja väldigt mycket i beställningssortimentet - Bedarö Bitter.




Copyright: Marcus Wärme/Nynäshamns Ångbryggeri AB

Art. Nr: 1410
Land: Sverige
Stil: Amerikansk pale ale
Volym/Pris: 500 ml/28,20 kronor
Volymprocent: 4,5 %

Bedarö Bitter, Nynäshamns Ångbryggeri


Denna bärnstensfärgade öl har ordet bitter i namnet men jag skulle inte säga att det är en renodlad bitter utan snarare en pale ale. En bitter har oftast en råare och mer distinkt beska (som spritsorten bitter/amaro) medan en pale ale är mer fruktig och frisk.

Jag vet många som håller detta öl som det bästa svenska öl som någonsin bryggts. En pale ale som alltid funkar oavsett väder eller vind. Humleprofillen dominerar här med en grapefruktbeska men du kan även hitta tydliga toner av smaskiga enbär. Beskan är lång, mjuk och behagligt fruktig. Ett öl för alla humleälskare, nej förresten... ett öl för alla ölälskare. Need I say more...



Betyg 5/5

Finns i dag i 195 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

tisdag 18 december 2012

Budweiser - Systembolagsöl


Budweiser - ett öl som de allra flesta öldrickare känner till, särskilt om man är bosatt i USA. Det är ett av världens mest sålda öl och känt för att smaka... ingenting. Är detta då en för eller nackdel? Ja, det är väl egentligen upp till var en som ska dricka det men en sak som är säker är att det är ett av de mest välbalanserade och rensmakande ölen som finns. Ölet genomgår många olika filtrering- och klarningsprocesser för att få det så pass rent och klart. Bland annat får det ligga tillsammans med träflisor som samlar upp minsta lilla partikel, därmed även smakerna. Noterbart är dock att detta öl är en drömbrygd hos många hembryggare. Ett öl bryggt helt utan felsmaker, ja nästan helt utan smak trots att du har alla råvaror i. Som att tillaga en soppa som inte smakar någonting. Men när det gäller råvarorna är bryggeriet väldigt noga med vad som används.  De har båda egna kornfält samt humleodlingar där de genomgår flera tester innan de blir till öl. Budweiser går under kategorin råfruktslager då den delvis innehåller råfrukten ris.


Copyright: AB InBev

Art. Nr: 1669
Land: USA
Stil: Råfruktslager
Volym/Pris: 330 ml/ 14,60 kronor
Volymprocent: 5 %

Budweiser, Anheuser Busch InBev

Ölet är förbluffande ljust och klart. Munkänslan är mjuk och len och rinner nätt och lätt ner i gommen. Beskan är så gott som obefintlig. En hel del sötma både från malten och riset. En svag torrhet i gommen och svaga toner av hö och ljust bröd.

Budweiser är verkligen ingen äcklig öl utan den smakar mest... ingenting. En törstsläckare helt enkelt som förmodligen gör sig bäst på sommaren. Men den är varken eller. Varken bra eller dålig och därav hamnar betyget i mitten.

Betyg 2,5/5

Finns i dag i 354 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

torsdag 13 december 2012

5 julöl till jullhelgen

Lucia och elva dagar till julafton. Dags att köpa sina favoriter bland julölsortimentet innan de tar slut. Om du står i valet och kvalet tänkte jag här ge dig ett litet tips på fem sorter som åtminstone jag kommer ha.


Copyright: Ölvisholt Brygghus/Wicked Wine

Art. Nr: 11342
Land: Island
Stil: Rökbock
Volym/Pris: 330 ml/29 kronor
Volymprocent: 6,5 %

Jolabjor, Ölvisholt Brygghus
En fantastisk rökbock från Island som är den den enda rökölen i julölsortimentet även om andra sorter har röktoner i sig. Men här får den rejäl rökighet att bita i och dessutom balanseras rökigheten med en underbar knäckig och karamellig maltighet. Mjuk munkänsla med drag av torkad frukt och nejlika. Perfekt till själva middagen. Länk till bolaget HÄR.




Copyright: Brill & Co

Art. Nr: 110111
Land: Tyskland
Stil: Dubbelbock
Volym/Pris: 500 ml/29,90 kronor
Volymprocent: 6,7 %

Ayinger Winter Bock, Brauerei Aying
Tysk öl när den är som bäst. Kraftig maltig med tydlig karaktär av torkad frukt, choklad, kaffe, vörtbröd och melass. Munkänslan är fyllig och intensiv med en lång rostad eftersmak. Fungerar såväl till maten som efteråt till nötterna. Länk till bolaget HÄR.



Copyright: Marcus Wärme/Nynäshamns Ångbryggeri

Art. Nr: 11381
Land: Sverige
Stil: Kryddig ale
Volym/Pris: 500 ml/31,40 kronor
Volymprocent: 6 %

Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Ångbryggeri
Gillar du öl med riklig karaktär av julkryddor (som jag) så är detta ett öl för dig. Nynäshamns Ångbryggeri är enligt mig utan tvekan Sveriges bästa bryggeri och de levererar alltid bra produkter. Så även här. Ett rostat och fylligt öl med tydliga toner av apelsin och vanilj. Lakrits finns också där samt torkad frukt. Ett väldigt kryddigt öl men som ändå har en len och mjuk karaktär i gommen. Så här ska julöl smaka! Länk till bolaget HÄR.




Copyright: Carlsberg Sverige

Art. Nr: 11349
Land: Sverige
Stil: Dunkel
Volym/Pris: 330 ml/12,90 kronor
Volymprocent: 4,5 %

Falcon Tipp Tapp, Carlsberg Bryggeri
En mycket prisvärd och välsmakande lageröl från Falcon (Carlsberg). Lite snällare i smaken än de andra fyra här men inte dålig för det. Humle- och maltkaraktären balanserar varandra väl med toner av blodgrape, torkad aprikos, knäck och lite tallbarr. En något kryddig eftersmak. Perfekt för den som vill ha ett lite lättare men smakrikt ölalternativ. Länk till bolaget HÄR.




Copyright: Spendrups Bryggeri/Gotlands Bryggeri

Art. Nr: 11311
Land: Sverige
Stil: Julale
Volym/Pris: 330 ml/18,90 kronor
Volymprocent: 6 %

Wisby Julbrygd, Gotlands Bryggeri
Tydliga toner av torkad frukt, rostat kaffe, mörkt bröd och även lite rök. Även en svag aromatisk humleton kan kännas i form av persika. Mjuk och frisk munkänsla Perfekt för både under maten eller efteråt. Likt Tipp Tapp så är även denna en snäll julöl men som sagt så är det ju inget fel i det. Länk till bolaget HÄR.

tisdag 11 december 2012

Hell - Systembolagsöl


Ljusa lageröl kan komma i alla möjliga olika skepnader. De kan vara blaskiga och lättdruckna á la stor stark, maltiga som en münchner helles eller friska och ordentligt beska och aromatisk som modern ljus lager som det svenska lagerölet Hell från Jämtlands Bryggeri. Hell är ett av de första mikrobryggda öl i Sverige som fortfarande finns på marknaden och det är även det mest prisbelönta med över 20 guldmedaljer på Stockholm Beer & Whiskly Festival.
Copyright: Tina Stafrèn/Jämtlands Bryggeri

Art. Nr: 11460
Land: Sverige
Stil: Modern ljus lager
Volym/Pris: 500 ml/14,90 kronor
Volymprocent: 5,1 %

Hell, Jämtlands Bryggeri


Hell (ljus på tyska) var ett av de första moderna lagerölen som togs fram i Sverige då det gjorde entré 1997. Det var de välkända ölkrogarna Akkurat och än Oliver Twist ville ta fram ett  ljust lageröl som också skulle bli deras husöl. Jämtlands Bryggeri var då ganska nya i bryggarsverige. Hell jäser vid något högre temperatur än traditionell lager, cirka 15 °C. Detta gör den fylligare och fruktigare så att det nästan påminner om en ale, eller snarare som en hybrid mellan lager och ale. 

Hell är kraftigt humlad vilket märks i den torra och tydlig efterbeskan. Drag av honung, grape, apelsin och aprikos lämnar sina avtryck. Den som letar kan även finna en liten rökig ton och drag av trä. Munkänslan fyllig, besk och aromatisk. Kanske något för dem som inte riktigt vågat sig på IPA än men vill ha något beskare, än den sedvanliga lagern, i sin gom.

Betyg 5/5

Finns i dag i 113 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

torsdag 6 december 2012

Mahou Negra - Systembolagsöl


Vi är inte direkt bortskämda med mörka lageröl på Systembolaget och särskilt inte dem i schwarzbier-klassen. Här har ni en från Spanien, som i mitt tycke är en av de bästa i bolagets begränsade sortiment.



Copyright: Brewery International
Art. Nr: 1723
Land: Spanien
Stil: Schwarzbier
Volym/Pris: 330 ml/14,90 kronor
Volymprocent: 5,5 %

Mahou Negra, Grupo Mahou San Miguel
Denna mörka lageröl kommer från samma bryggeri som det välkända märket San Miguel och bryggeriet är ett av de största i Spanien. Mahou Negra har många år på nacken då den skapades 1908 för att spanjorerna skulle få känna smaken på en tyskinspirerad öltyp. Personligen klassar jag den som schwarzbier även om bryggeriet själva menar att det är en korsning mellan en schwarzbier och en tysk dunkel.

Munkänslan är lätt och len. Både smak och doft domineras av maltkomponenterna i form av rostade kaffebönor, saltlakrits och bitterchoklad. Man kan även ana spår av torkad frukt i eftersmaken. En alldeles underbar mörk lageröl och bra inkörsport för dem som ännu inte vågat ta steget från ljus till mörk öl. Prova vetja. Femton kronor är ingen jättesumma. Som en dubbel cheeseburgare på McDonalds så varför inte lägga kalorierna på denna mörka goding istället.

Betyg 4/5

Finns i dag i 358 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

onsdag 5 december 2012

Red Seal Ale - Systembolagsöl

Från och med i dag kommer jag börja en ny recensionsvåg av öl här på bloggen. Tanken är att recensera samtliga öl som finns att tillgå i Systembolagets ordinarie sortiment. Det kommer bli några stycken med andra ord och faktum är att de jag ser fram emot mest är öl som Fagerhult, Sofiero, Crocodile Lager och andra kioskvältare då det var så oerhört längesedan som jag provade dem.

Det kommer inte vara någon direkt ordning utan ena dagen är det en ale och andra dagen en lager. Hur många som kommer recenseras per vecka kommer också variera men samtliga ska täckas i alla fall.

Först ut är en klassiker vad gäller amerikansk pale ale/red ale.

Copyright: North Coast Brewing Company

Art. Nr: 1503
Land: USA
Stil: Red ale/pale ale
Volym/Pris: 355 ml/19,90 kronor
Volymprocent: 5,6 %

Red Seal Ale, North Coast Brewing Company
Red Seal Ale är ett av North Coasts flaggskepp och har hängt med ända sedan bryggeriet grundades 1988. Har blivit en riktig klassiker här i Sverige och faktum är att den har blivit så "vanlig" att många glömmer bort att den finns vilket jag tycker är synd. 

Detta är en perfekt version av en pale ale/red ale med en utmärkt mix av av karamellsötma och fruktiga, blommiga humletonerna. Vätskan är len och samtidigt kryddig i munnen med aromatiska smaker av kola, passionsfrukt, grape och persika.

Eftersmaken sitter kvar länge och ger en kryddig känsla av citrus och torkade aprikoser där också humlebeskan biter sig fast. En underbar amerikansk red ale som jag nästan skäms över att jag inte köper fler av.

Betyg 4/5


Finns i dag i 71 Systembolagsbutiker och går att beställas till vilken butik som helst. Se HÄR.

tisdag 4 december 2012

Spendrups Bryggeri - Julöl


Igår skrev jag om julölssortimentet från Gotlands Bryggeri, vilket är Spendrups egna mikrobryggeri. I dag handlar det istället om huvudbryggeriet Spendrups julölsuppställning som i år består av fyra sorter. En nykomling, en som varit med ett år tidigare samt två veteraner.

Läs om brygderna från Gotlands Bryggeri HÄR.

Copyright: Spendrups Bryggeri 

Sir Taste-A-Lot Christmas Lager, Spendrups Bryggeri 
Öl runt 3,5 % är alltid lika trevligt, särskilt såhär i juletid. Då många andra ölsorter ligger på mellan 6-7 % är det skönt att varva med lite lättare alternativ. Spendrups har två i denna klass (Frosty Bulldog från Gotlands är den andra) och denna adlade variant ger ett trevligt och behagligt intryck. Till skillnad från Frosty är detta en lager vilket märks på kroppen då den är betydligt lättare och friskare. Här är inte heller maltkaraktären så dominerande utan istället mer balanserad tillsammans med en mjuk beska och arom. Lite knäck och blodapelsin hittar den som letar.
Volym: 50 cl
Pris: Varierar, finns i dagligvaruhandlen
Volymprocent: 3,5 %
Betyg: 3/5



Copyright: Spendrups Bryggeri 

Pistonhead Christmas Carol, Brutal Brewing/Spendrups Bryggeri
På etiketten står det Brutal Brewing vilket är det namn som Spendrups Bryggeris experimentbrygder går under. Varumärket Pistonhead har kommit i en rad olika skepnader de senaste åren och gått hem väl hemma i stugorna med sin lageröl som är lite mer aromatiska och beska än den typiska ljusa lagern. Årets julöl är också av den humlade skolan och även om en viss kropp finns där i form av vörtbröd, knäck och choklad är det humlen med sin sin citruskaraktär som tar över. Tyvärr är det inte det jag letar efter i mina julöl, men likt Sleepy Bulldog Winter Ale skulle jag kunna tänka mig den när våren anländer.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11391
Pris: 15,90 kronor
Volymprocent: 5,6 %
Betyg: 2,5/5




Copyright: Spendrups Bryggeri 

Mariestads Julebrygd, Spendrups Bryggeri 
En av Spendrups Bryggeris verkliga veteraner och en som jag brukar uppskatta år efter år. Inte någon smakbomb men det är inte alltid man behöver det. Maltbasen är tydlig med en rostad karaktär och drag av kaffe och choklad. En svag ton av torkade plommon finns i eftersmaken samt nejlika. En kraftigt maltdominernade julbrygd som ändå är tämligen lätt i kroppen. Humlens aromatiska citruston finns självklart där men träder fram mycket försiktigt i gommen.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11338
Pris: 16,90 kronor
Volymprocent: 5,8 %
Betyg: 3/5



Copyright: Spendrups Bryggeri 


Spendrups Julbrygd, Spendrups Bryggeri 
Fram tills jag fylld 21 år och bodde hemma så var det denna julöl som dominerade vårt julbord men då i alkoholstyrka 2,1 och faktum är att den inte är så tokig. Riktigt fyllig och smakrik om man vill ha ett väldigt lätt alternativ under julen. Men nu gäller det den starkare varianten på 5,3 % och även den är trevlig och en den andra veteranen hos Spendrups. Här dominerar en fyllig sötma av choklad och knäck samt rostad kaffeton.
Volym/Artikelnr: 50 cl/11350
Pris: 14,90 kronor
Volymprocent: 5,3 %
Betyg: 3/5


måndag 3 december 2012

Gotlands Bryggeri - Julöl

Spendrups är det bryggeri som har flest sorter i årets julölsutbud. Som Sveriges näst största bryggeri (efter Carlsberg) har de även Gotlands Bryggeri som sitt eget mikrobryggeri och med dessa sorter inräknat kan man hitta 7 olika ölsorter i deras julportfölj. Fyra från Spendrups och tre från Gotland. Här följer en litet urval för vad som finns att tillgå bland Gotlands Bryggeris julöl. En genomgång av Spendrups julölsutbud kommer imorgon.

Copyright: Spendrups Bryggeri 

Frosty Bulldog, Gotlands Bryggeri 
Ni som följer den här bloggen frekvent vet att jag har en förkärlek till öl med låg alkoholhalt och mycket smak. I Storbritannien är det kutym men i Sverige är det en stor bristvara. Därför är Frosty Bulldog en mycket trevlig överraskning i årets julölssortiment. Munkänslan är fyllig och berikas av knäck, nötter och karamell. Även humlen markerar sin närvaro försiktigt med en mjuk beska och drag av tropisk frukt. Utmärkt till julbordet för att ha ett lite lättare alternativ till den mastiga maten. Finns ej på systembolaget utan endast i dagligvaruhandeln.
Volym: 33 cl
Pris: Varierar mellan 15 och 19 kronor
Volymprocent: 3,5 %
Betyg: 4/5



Copyright: Spendrups Bryggeri 

Wisby Julbrygd, Gotlands Bryggeri 
Denna brygd har hängt med ett tag nu och får väl klassas som en klassiker i julölssortimentet. Det är också den i Gotlands utbud som jag gillat mest då den har en så kraftig maltprofil. Rödbrun i färgen, nästan svart, och bär tydliga toner av torkad frukt, rostat kaffe, mörkt bröd och även lite rök. Det är också den av dessa sex som är bäst julölskänsla. Den som är trött på de mer humlebetonade julölen bör sikta in sig på denna.
Volym/Artikelnr: 33 cl/11311
Pris: 18,90 kronor
Volymprocent: 6 %
Betyg: 5/5





Copyright: Spendrups Bryggeri 

Sleepy Bulldog Winter Ale, Gotlands Bryggeri 
Gotlands Bryggeris Sleepy-bulldog serie har funnits ett bra tag nu men deras julöl har bara två år på nacken (tror jag?). Man kan säga att detta är motsatsen till Wisby Julbrygd. Här är det istället humlen som dominerar smaken i form av apelsin, passionsfrukt och ananas. Frisk men ändå fyllig. Personligen så är detta inget jag dricker under julen då jag hellre dricker mer maltiga öl då, men varför inte köpa, spara och dricka den till våren och påskhelgen. Och ja, det går att dricka vinteröl och julöl under våren också.
Volym/Artikelnr: 33 cl/11301
Pris: 18,80 kronor
Volymprocent: 6,2 %
Betyg: 2,5/5




torsdag 29 november 2012

Åter från Skottland, med öl i buken

Efter tre härliga veckor i Skottlands huvudstad Edinburgh är jag nu tillbaka på hemmaplan igen. Jag måste säga att den skotska staden är helt underbar om man gillar öl och historia. Det finns en hel drös av båda delar. Är man också en Real Ale-tok som undertecknad kommer man inte bli besviken. Det är nästan omöjligt att gå in på en pub där det inte finns minst 4 kranar med ljuvlig brittisk färsk ale.

Real ale i all ära men då vi bodde i en lägenhet under tiden passade jag även på att köpa en del flasköl som jag kunde prova på plats nu när jag hade så mycket tid och här kommer ett litet urval.


Radical Road 6,4 %, Stewart Brewing
Bryggeriet är beläget precis i utkanten av Edinburgh och de kallar denna för en triple hopped ale vilket i detta fall innebär att de tillsätter humlen i tre olika steg och använde tre olika sorter. Först i fem olika givor under koket, sedan även under jäsningen och slutligen under lagringen.

Humlekaraktären är påtaglig och det är verkligen den som dominerar. Jag skulle nog vilja kalla den en dubbel IPA i den brittiska skolan. Munkänslan är fyllig men ändå frisk. Mandarin, persika och grapefrukt är några frukter som träder fram. Mycket ovanlig öl från ett skotsk bryggeri då skotska öl annars brukar vara maltbetonade (om man bortser från BrewDogs sortiment.

Betyg: 4/5



Corncrake Ale 4,1 %, Orkney Brewery
Precis utanför Skottland norra spets ligger vikingaön Orkney och även det lokala bryggeriet Orkney Brewery. Bryggeriet gör enastående sorter som den torra stouten Dragonheart Stout, den vinösa och maltiga Dark Island samt den friska och maltiga Red MacGregor. Och hittade jag något nytt från bryggeriet. En ljus klassisk brittisk pale ale.

Den har en ganska försiktig karaktär men det är ändå en fin och behaglig balans mellan beska och sötma. Munkänslan är frisk och det är en väldigt torr men ändå lättdrucken pale ale. En session-ale som man brukar säga. Personligen hade jag önskat att den var snäppet torrare. Men som vanligt från Orkney så är det en stabil öl utan några större fel.

Betyg: 3/5


Jarl 3,7 %, Fyne Ales
Under de senaste åren har flera öl från det skotska bryggeriet letat sig in på svenska krogar och de har även en bra bredd i sitt utbud. Jag har druckit flera av deras sorter tidigare men inte denna som bär namnet Jarl.

Det är ljus ale och trots sin måttliga alkoholhalt har den en mycket fyllig kropp. Humlekaraktären är påtaglig även om den har lite svårt att stanna kvar i gommen. Smakerna försvinner lite väl snabbt. Men det är helt klart en trevlig och angenäm pale ale och ska sanningen fram så får man ju inte förvänta sig några smakexplosioner när alkoholhalten är så pass låg. Men den är väl värd att prova om ni hittar den på krogen. Kanske kan bryggeriet också göra en svenska variant som är 0,2 volymprocent lägre så att den kan leta sig in i dagligvaruhandeln.

Betyg: 3/5


Black Gold 4,4 %, Cairngorm Brewery
Om det är porter som gäller i England, i synnerhet London, så är det stout som är den svarta drycken i Skottland. Helst ska det även vara stout med havre i vilket inte är så konstigt då det i princip var i Skottland som öltypen havrestout skapades. Bryggeriet kallar också sin Black Gold för traditionell Scottish Stout.

Färgen är kolsvart och doften fylld av choklad och rostat kaffe. Munkänslan är otroligt fyllig, gräddig och len. Som en skotsk stout ska vara så är den snarare söt än torr (som den Irländska brukar vara) och den präglas mer av choklad än kaffe i smaken. Men kort och gott kan man säga att det är en underbar skotsk stout.

Betyg: 4,5/5


Brewed Awakening 4,7 %, Cromarty Brewing Company
Avslutningsvis kommer ytterligare en stout men denna är mer av den torra skolan. Här har även kaffe tillsatts från ett skotskt rosteri i Inverness. Så kaffekaraktären är uppenbar och i mitt är den lite väl påtaglig. Doften är ganska diskret med munkänslan fullkomligen exploderar av kaffe. Nästan som att dricka en kopp kaffe faktiskt och då kan jag lika gärna göra det. Men alltid kul att testa kaffestout för vissa kanske detta är just så som en kaffestout ska vara. Jag föredrar dock mina lite mer diskretare.

Betyg: 2/5

torsdag 15 november 2012

FrEQuency - öl med musikaliska influenser

Det har blivit allt vanligare bland svenska bryggerier att olika musikartister och musikgrupper tar fram sitt alldeles egna öl för marknaden. Är då detta några öl att ha eller är det bara ett marknadsföringsknep där man sätter artisterna namn på etiketten för att kunna sälja mer. Svaret är att detta verkligen är något att ha och då pratar jag om ölserien FreQuency. Personerna bakom denna är In Flames frontfigur Anders Fridén och samt Whisky- och ölskribenten David Mortimer-Hawkins. Så det är med andra ord inte bara musikaliska öl.

Två av sorter bryggs av Nils Oscar Company medan den tredje tillverkas av Ängö Kvartersbryggeri och samtliga hittar du i importören Philipson & Söderbergs ölportfölj.

Bild: Philipson & Söderberg

FrEQuency No Sleep in October, 5,0 %, Nils Oscar Company
33 cl 
nr 11286
19,80 kronor 

Denna mörka lageröl skulle jag helt klart vilja klassa som ett wieneröl och är FrEQuencys tolkning av en klassisk oktoberöl, eller höstöl kanske man också kan säga. Fyllig, kryddig och späckad med mycket karaktär från brödig och knäckig malt. Man kan även ana lite choklad. Men även humlen gör sig påmind i form av tropiska frukter som ananas och passionsfrukt. En mycket trevlig bekantskap men då det är en säsongsöl kommer den bara finns kvar på Systembolaget några månader till. I dag finns den i 102 butiker, men det går att beställa öl mellan butikerna. Se HÄR vart den finns. Betyg: 4/5

Bild: Philipson & Söderberg


FrEQuency Darker shade of Ale, 6,0 %, Nils Oscar Company
33 cl (kolli 20 st)
nr 89110
24,90 kronor 


Personligen är jag själv inte något jättefan av Black IPA, det vill säga en IPA som delvis bryggs med rostade maltsorter för att ge ölet ett svart utseende men också den där rostade karaktären men ändå har humlekaraktären av en vanlig IPA. Men om nu detta är tänkt att vara en Black IPA så kan jag tänka mig att ändra min uppfattning. Kraftig och fyllig men det är inte bara humlens arom och beska som dominerar utan här finns mycket knäck, choklad och torkad frukt. Härlig kombination. Finns endast i beställningssortimentet på bolaget. Betyg: 3/5

Bild: Philipson & Söderberg


FrEQuency Ain’t Nuthin to F*** Wit, 7,5 %, Ängö Kvartersbryggeri
75 cl 
nr 89156
99 kronor 


Så var vi framme vid den öl som jag blev mest överraskad av och även uppskattad mest. Denna witbier bryggs av Kalmarbryggeriet Ängö Kvartersbryggeri och är kryddad med stora och underbara mängder av koriander och lime, en liten annorlunda touch. Den relativt höga alkoholhalten gör den också till en ganska unik witbier vilket också märks i dess karaktär. En oerhört fyllig kropp med härlig asiatisk kryddighet och även en välkomnade humlearom biter sig fast, citrus och tropisk frukt. Skulle kunna tänka mig att den passar utmärkt till sushi. Fenomenal öl! Att den dessutom buteljeras på en tjusig 75-centiliters butelj försämrar ju inte upplevelsen. Dela den med några vänner vetja. Betyg: 5/5

tisdag 9 oktober 2012

S:t Eriks

Storsäljaren St Eriks Pilsner.

S:t Eriks sortiment trädde in på den svenska ölmarknaden år 2009 och det var den flerfaldigt prisbelönta hembryggaren Jessica Heidrich som håll i spakarna. Då var hon (eller bryggeriet) ett så kallat flygande bryggeri vilket innebar att det inte hade något eget bryggverk utan ölet bryggdes på andra bryggerier som Sigtuna Brygghus och Gamla Slottskällans Bryggeri. Men Jessicas öl med deras Pilsner i spetsen blev snabbt en succé hos folket och i dag har hon ett eget bryggeri.

Det roliga med S:t Eriks är att de tillverkar så många olika sorter - Pilsner, porter, skotsk ale, IPA, pale ale, rököl, imperial stout, veteöl, black IPA, barley wine och mycket annat smått och gott. Helt klart det svenska bryggeri som gör mest varierande stilar. Många sticker kanske inte ut så mycket men de är å andra sidan välbalanserade och välgjorda. Mycket sällan dåliga.

I dagsläget finns fyra av deras öl i Systembolagets ordinarie sortiment:


  • S:t Eriks Pilsner - Torr och humlad pilsner med härliga toner av gräs och citrus.
  • S:t Eriks Pale Ale - Mycket grape, blodapelsin och tropisk frukt. Välbalanserad med åyterhållsam beska.
  • S:t Eriks IPA - Tydlig beska, mango, citrus och härliga knäcktoner.
Bryggeriet har även ingått ett samarbete med en av Sveriges mest framstående kockar Mattias Dahlgren. Tillsammans ska de tillverka en serie med öl som är kryddade med olika svenska kryddor. Första var med enbär och har en oerhört kraftig enbärssmak, kanske till och med lite väl kraftig i min mening men troligtvis lämpar den sig bäst tillsammans med mat och står tyvärr inte så bra för sig själv. Nummer två, som kom för några veckor sedan, är kryddad med pors med den har jag tyvärr inte smakat.

Men nästa gång du är på Systembolaget, köp en öl av varje i S:t Eriks sortiment. Kanske hittar du en ny favorit, om inte så har du i alla fall provat tre nya öl och det är ju aldrig fel. Våga upptäck nya sorter.

torsdag 4 oktober 2012

Härligt mörker i höstmörkret



Systembolagets oktobernyheter består alltid i ett gäng fasta nyheter, det vill säga drycker som kommer finnas med i sortimentet i minst ett år. Säljer de bra får de vara kvar och säljer de dåligt är det hej då för den här gången, men oftast hamnar de då i beställningssortimentet och kan beställas som hela kollin. En del av dryckerna som lanseras i oktober är även tillfälliga.

Jag har inte hunnit ta mig igenom hela månadens släpp ännu men jag har däremot stiftat bekantskap med två mörka nyheter: Barneys Flats Oatmeal Stout 5,7 % från Anderson Valley Brewing och Ostronporter 5,8 % från Grebbestads Bryggeri. Den första är fast den andra tillfälliga.

Barneys Flats Oatmeal Stout 5,7 %, Anderson Valley Brewing

Till denna vill jag först och främst säga ett stort ÄNTLIGEN. Äntligen en oatmeal stout i bolagets fasta sortiment. Oatmeal stout bryggs på havremjöl eller havremalt, vilket ger ölet en
gräddigare, mustigare och lenare karaktär. Att tillverka öl med havre var väldigt vanligt under medeltiden. Havre kan ge ölet en ganska kärv smak om för mycket används vilket gjorde att öltypen dog ut i Europa. Norge och Skottland, där havreölet har sitt ursprung, var de ända länder som behöll stilen. Men i slutet av 1800-talet fick havreölet en renässans då folk insåg att havre var väldigt nyttigt och sädesslaget ökade i popularitet. År 1895 tillverkade det brittiska bryggeriet Maclay sin Original Oatmalt Stout som bestod av 70 procent havremalt.

Nog om historiken. Barneys Flats Oatmeal Stout är inte brittisk eller europeisk utan amerikansk men träffar verkligen rätt i prick när det gäller en havrestout. Fyllig, gräddig, chokladaktig, mjuk och len. Jag kan tänka mig att dricka den till en tiramisu nästa gång.

Ostronporter 5,8 %från Grebbestads Bryggeri

Ostronporter är framtagen av Grebbestads Bryggeri tillsammans med svenska PDA (Porters Drinkers Association). Porter har länge, ända sedan den stilen skapades, sagts vara en utmärkt kombination till ostron och andra skaldjur. Det är de torra och bittra tonerna som gifter sig väl med sältan hos havets läckerheter. I min mening är också denna porter den helt klart bästa "vanliga" portern som kommit från ett svenskt bryggeri på mycket länge. Inga krusiduller utan helt enkelt en mjuk och rund porter med en fin bitter ton i avslutningen som för tankarna till espresso och mörk choklad. Precis så är ska en äkta porter smaka. Än roligare med just denna porter, därav även namnet, är att ostron är tillsatt i brygden, har för mig att det är 20 ostron per 42 hektoliter.