onsdag 26 maj 2010

Bryggning av röd ale

Min fru älskar red ale, vare sig det är den välhumlade amerikanska varianten eller den karamellaktiga och krämiga irländska sorten. Men vad är egentligen en red ale? Enligt min mening är det helt enkelt en ale med en tydligt rödaktig färg. Färgen kommer från en specifik maltsort som t. ex. meladoinmalt eller (som jag använder i detta recept) CaraRed. Smaken är oftast tydligt knäckig och har en smak som påminner om smågodis.

Humlen då? Ja, i de amerikanska varianterna som North Coast Brewerys Red Seal Ale och Port Brewing Companys Shark Attack Double Red Ale gör humlen sig väl påmind, i den senare sorten gör den det dessutom på en mycket extremt vis. Den amerikanska varianten är också oftast torrhumlad.

Men i den irländska varianten, där sorter som Beamish Red, Murphys Red och Guinness Red är de allra vanligaste, är humlen mycket mer nertonad och här är det istället den knäckiga, karamellaktiga och kolalika malten som håller i taktpinnen.

Så man kan väl säga att det finns två olika former av red ale - den amerikanska och den irländska. Eller finns det fler?

Min red ale är väl mer lik den amerikanska än den irländska, fast med nya zeeländsk och tjeckisk humle...

Emmas rödtonade ale

Recept för 10 liter:

Malt
2000 gram Maris Otter malt
250 gram CaraRed
125 gram CaraBohemia
125 gram CaraAroma


Humle (koktid inom parantes)
Mouteka 11 gram (60 min)
Pacifica 11 gram (60 min)
Pacifica 10 gram (20 min)
Mouteka 19 gram (15 min)

Saaz 5 gram (10 min)
Saaz 10 gram (3min)

Mouteka 10 gram (2 min)

Pacifica 15 gram (0 min)

Jäst
1 paket Dennys Favorite 50

Total koktid: 90 min

Mäsk- och lakvatten

6,3 liter mäskvatten och 12 liter lakvatten (78 grader) användes. 16 liter vört samlades upp


Mäskningsschema (Infusionsmäskning)
67 grader (90 min)

Vattenbehandling

3 krm kalciumklorid (i lakvattnet)

Klarningsmedel
½ krm Protafloc (30 minuters koktid)

OG 1055

5 kommentarer:

  1. Det ÄR gott med Red Ale. Kanske vi får införa ARP och IRP ;-) ungefär som APA? Vid tillfälle får du prova Eskilstuna Ölkulturs "Annas Red Ale"…av amerikanskt snitt skulle jag säga. Mycket god!

    SvaraRadera
  2. Tjena Tobias från Chubbs Nanobryggeri här, tänkte höra vart fick du tag i Mouteka nånstans?

    SvaraRadera
  3. Pelle: Visst ÄR det! Men i min iver glömde jag även Skotsk red ale med den underbara Red Macgregor från Orkney Brewery som ett riktigt bra exempel. Bra mix med fruktiga och exotiska humletoner och karamellsmakande malt. Ska absolut testa Eskilstunas röda ale så fort jag får chansen. Vill gärna prova alla deras sorter.

    Tobias: Köpte dem på Humlegården, där jag köper alla mina råvaror: www.humle.se
    De flera andra trevliga nya zeeländare som Hallertau Aroma och Casacde NZ.

    SvaraRadera
  4. Har du testat irish moss? Kan inte riktigt bestämma mig om jag tycker att protafloc är bättre eller inte...

    SvaraRadera