Veckans rätt som är tillagad med öl är musslor. Porter och stout fungerar utmärkt ihop med sältan i musslorna. På Irland är det mycket vanligt att man tillagar musslor med stout. (se mer recept under etiketten Ölmat och matöl)
4 personer
2 kg frysta musslor (man kan använda färska också men då måsta man tvätta dem)
1 purjolök, hackad
En bit ingefära (5 cm), riven
1 röd chilipeppar, hackad
1 grön chilipeppar, hackad
5 dl Porter (Oppigårds Starkporter)
Gör så här:
1. Tina de frysta musslorna i rumstemperatur över dagen.
2. Hacka purjolök och riv ingefäran. Stek några minuter.
3. Häll i portern och koka under lock i 5 minuter.
4. Lägg i musslorna och koka någon minut.
5. Hacka chilin och strö över musslorna.
6. Avnjut rätten med samma ölsort som du tillagade med.
Andra öl att prova med
I detta recept har jag provat både Mariestads Årgångsporter och Oppigårds Starkporter. Men jag rekommenderar verkligen att ni provar anda sorter. Varför inte Nils Oscar Rökporter? Det finns ju musslor kokta i rökig islaywhisky!
Är man inte så förstjust i porter och stout kan man alltid göra som belgarna och koka i lamibik, veteöl eller varför inte trappistöl. Westmalle Dubbel är att rekommendera.
Även india pale ale fungera utmärkt till musslor då den kryddiga och torra beskan balanserar väl med sältan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar