lördag 26 december 2009

Ärtsoppa med märzen


Mitt i all julmat och julöl tänkte jag passa på att tipsa om ytterligare ett matrecepet med öl som en av ingredienserna. Väl smakat och God Jul!

4 personer

3,5 dl gula ärtor
1 gul lök, hackad
1 krm gurkmeja
1 tsk kummin
200 g fläsk
6 dl vatten
5 dl märzen (Nils Oscar Kalasöl)

Gör så här:

1. Koka allt i en och samma gryta tills ärtorna blir mjuka.



Andra öl att prova med
Ärtsoppa och mörkt lageröl är en mycket angenäm smakkombination. Tack vare ölets maltighet får soppan en något sötare och fylligare karaktär.

I receptet använder jag som ni ser Nils Oscar Kalasöl som är av märzentyp. En annan ölsort att prova är Samuel Adams Boston Lager, eller kanske Brooklyn Lager? Tyvärr finns det inte så många märzen att få tag på i Sverige, men sträva efter att hitta ett fylligt lageröl. Einbecker Ur-Bock Hell är också ett bra alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar