fredag 8 oktober 2010

Årets första julbrygd!

Jonas och Calle under förra årets julölsprovning.

Äntligen var det dags för första julbrygden igår. Jag börjar med en lager som ska jäsa med Californiajästen (så egentligen blir det väl en steambeer-typ). Förra året bryggde jag en mycket lyckad saffransveteöl och i år är det lagerölets tur. Förmodligen blir det två eller tre julöl till men nästa vecka ska jag ge mig på en höstöl som ska bli klar till vår Halloweenfest.

Någon mer som har börjat med julölen?

Lusselager

Recept för 10 liter

Malt
1360 gram Pilsnermalt
210 gram CaraHell
130 gram Aromaticmalt

Humle (koktid inom parantes)
Admiral 10 gram (60 min)
Rakau 7 gram (15 min)
Saaz 7 gram (10 min)
Rakau 10 gram (2 min)
Saaz 10 gram (0 min)

Kryddor (20 min koktid på samtliga)
Saffran 0,5 gram
Pommeransskal 15 gram
Kardemummakärnor 2 gram

Jäst
1 paket California Lager

Total koktid: 90 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)
Mäskade med 4,3 liter vatten.

45 grader (20 min)
55 grader (30 min)
62 grader (25 min)
67 grader (65 min)
78 grader (10 min)

Lakning
Lakade med 12 liter (78 grader) och samlade upp 15 liter.

Vattenbehandling
1 krm Kalciumklorid i lakvattnet
1 krm Kalciumsulfat i lakvattnet
1 ml Mjölksyra i lakvattnet

Klarningsmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok i vörten)

OG 1044

Det doftar jul i hemmet!

1 kommentar: