tisdag 19 september 2017

3 av årets oktoberfestöl

I skrivande stund pågår oktoberfesten i München som lockar över 6 miljoner besökare varje år.  Ett skummande ölhav av maltiga ljusa helles, sydtysk veteöl och bärnstensfärgade märzen.  Festligheten har arrangerats varje år sedan 1810 och brukar inträffa sista veckan i september och första veckan i oktober. Firandet handlar om trolovningen mellan den bayerske prinsen Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen.

Länge dracks det mest märzen, ett bränstensfärgat och välhumlat lageröl som bryggdes i mars (märz) och lagrades i kalla alpgrottor tills det plockades fram till festen. Detta öl började dock drickas först på 1880-talet dock. På 1960-talet hade det ljusa lagerölet blivit så populärt i världen att det ersatte det halvmörka märzenölet på festen. Oktoberöl blev synonymt med en ljus maltig helles som hade en alkoholhalt på cirka 6 volymprocent. Det är fortfarande den som är vanligast på Oktoberfest.

Men vad gör man då om man inte kan ta sig till München? Man dricker oktoberfestöl här hemma såklart. Varje år släpper Systembolaget ett dussintal oktoberfestöl, där många håller hög klass.

Jag fick en fråga från importören Galatea om jag var intresserad av lite varuprover efter några dagar dök dessa tre upp:



Weihenstephaner Festbier, 5,8 %, 50 cl, 22,50 kr, art. nr 11422
En del oktoberöl återkommer varje år i Systembolagets sortiment men denna var ny för i år. Mina förhoppningar var höga. Som världens äldsta brygger, grundat 1040, kan man lugnt säga att Weihenstephaner kan det här med bryggning. Deras veteöl är ju vida känd och är enligt mig det bästa veteölet i världen.

Doften är brödig med en tydlig maltighet. Även lite örtig och sötaktig. Precis som ett bayerskt lageröl i helles-stil ska dofta.

Smaken är även den tydligt brödigt maltig och munkänslan är mjuk och balanserad. Lite honungstoner. Väldigt lättdrucken (på ett positivt sätt). Örtigheten från humlen finns där men överskuggar aldrig den fylliga maltkroppen.

En otroligt välbalanserat lageröl med tydlig och fyllig maltkropp. I mitt tycke är detta årets bästa oktoberöl på bolaget och en helles blir inte bättre än så här. Se till att dricka den i 1-literssejdlar till schweinhaxe och surkål.

Betyg: 5 av 5



Hofbräu München Oktoberfest, 6,3 %, 50 cl, 21,90 kr, art. Nr 11298
Ett öl som känns igen av många då det återkommer år efter år i bolagets sortiment. Bryggeriet Hofbräuhaus är beläget mitt i München och är på sätt och vis en bryggeripub och en av världens mest kända tyska ölstugor. Grundat 1852. Väl värt ett besök!

Doften är lite svagt spritig och det märks att detta oktoberöl är lite starkare. Inte mycket men det räcker. Visst har den även en trevlig ton av brödighet, honung och ljus sirap men för mig blir alkoholtoner lite för påtagliga. Ölet känns helt enkelt inte lika välbalanserad som Weihenstephaners Festbier.

Smaken har också lite tendenser att vara spritig, nästan så att det drar åt ett bocköl. Ölet är väldigt maltigt och fylligt. Tydlig blommighet och även brödig. Men känns inte lika välbalanserad.

Smaken och munkänslan blir dock mycket lenare och godare när det kombineras med mat (i detta fall kött och surkål). Då dämpas alkoholtonerna och istället får man ett behagligt, fylligt och maltigt lageröl.

Betyg: 3 av 5





Samuel Adams Octoberfest, 5,5 %, 35,5 cl, 20,90 kr, art. nr. 11261
Även detta är ett oktoberöl som släpps på bolaget varje år, även om etiketten har ändrat skepnad. Det är amerikanska Boston Beer Company (världens 10:e största bryggeri) som tillverka denna moderna version av en märzen. Med modern menar jag att den är mer humlad än vad märzen från tyska bryggerier är.

Doften här drar mer åt knäck och lite torkad frukt. En karamellig maltighet är påtaglig men också en blommig humledoft. Doften är överhuvudtaget väldigt inbjudande.

Smaken är både knäckig och kryddigt humlig. Den är lättdrucken och frisk. Man kan även ana subtila toner av torkad frukt.

Även amerikanarna kan brygga märzen med andra ord. Detta är alltid ett öl jag ser fram emot varje år och jag föredrar att dricka det i ensamt majestät, helst innan eller efter maten (ja jag syftar fortfarande på kött och surkål).

Betyg: 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar