torsdag 22 november 2012

Vad är julöl egentligen?



Nu har årets julölsskörd funnits på bolaget i en vecka och likt alla andra år så är utbudet stort och det är alltid lika svårt att välja vilka som ska inhandlas till julhelgen, även om det finns favoriter som man alltid återvänder till.

Julöl är en väldigt svensk dryck och det är verkligen inte alla länder som har just julöl, utan det vanliga är istället att det bryggs vinteröl eller Winter Warmer som britterna ofta kallar det. Det ska vara mörkt, alkoholstarkt och mustigt. Belgarna och Nederländerna kör dock också på temat jul i sina vinterdrycker. Men vad är egentligen julöl?

Julölet har sin början i vikingatiden och bryggdes för att fira vintertidens stora offerfest, vinterblotet. Detta kraftfulla öl fortsatte dock att bryggas under vintertiden då Sverige blev kristet, men då för att fira Kristus och Jungfru Maria.

Men det var inte förrän under 1800-talet som julölet, eller juldrickan som den också kallades, fick ta plats i de svenska hemmen. Den festfyllda svagdrickan fick nu under julen vika plats åt juldrickan. Råg var en viktig ingrediens och stod ofta för hälften av maltmängden. Den bryggdes husmodern på Anna-dagen, 9 december. Med andar ord dracks de väldigt unga. När bryggs julölen nuförtiden? Ja, en del brygger sina i mars och andra under sommaren. Under 1800-talet var också folket skrockfulla och flera hem hade olika knep för att förhindra ölet att surna och bli dåligt under jäsningen. En del sprang runt som galna höns i hemmen för att jaga bort onda andar medan andra skrek för att skrämma bort dem. Ord som sur eller vatten fick inte yttras, då det kunde påverka ölets kvalité.



Sötman och fylligheten har alltid karakteriserat julölet, som ofta har berott på malten. Men idag har julölet utvecklats mer åt det beskare och mer aromatiska hållet, även om fylligheten består. Sötman finns visserligen kvar men den har balanserats med den fina kryddiga beska. Kanske för att passa den maträtt som så många inte kan vara utan på julbordet – sillen. Det är inte heller ovanligt att svenska bryggerier kryddar julölen med mer än bara humle så som nejlika, apelsinskal, kanel, ingefära och andra kryddor som hör julen till.

I dag är många av julölen från de svenska småbryggerierna överjästa men i början av 90-talet då antalet bryggerier i Sverige var betydligt färre var nästan alla julöl av den tyska underjästa öltypen münchner dunkel och det fanns egentligen bara ett märke som utmärkte sig både i utseende och smak – Falcon Gammelbrygd. Denna kolsvarta flaska med den lilla kapsylöppnaren hängande runt flaskhalsen var unik under denna tid. Den var generöst kryddad och tåldes även att lagras i flera år. 
Produktionen av Falcon Gammelbrygd lades ner 1997 i samband med att staten köpte Falkens bryggeri. 2008 återupplivade Carlsberg Falcon Gammelbrygd men det var inte samma öl. En trevlig variant med kryddig humle i avslutningen, men inte i närheten av samma öl som den tidigare. Dessutom var den speciella flaskan utbytt. I dag tillverkas en del svenska julöl fortfarande i münchner dunkel-stil, framförallt de från de stora bryggerierna. 

Man kan väl säga att de julölen vi botaniserar bland i dag inte är så värst lik de som bryggdes på 1800-talet eller Vikingatiden, men öl och drycker överhuvudtaget är ju gjorda för att utvecklas. Det ser man ju om inte annat på julölen som kommer år efter år, det finns alltid något nytt och spännande. Då och då kan man även notera att bryggerierna ändrat lite i receptet på sina klassiker, ibland till det bättre ibland till det sämre. 

Men julöl är ändå något speciellt, något jag ser fram emot varje år. Kanske blir det så speciellt för att man inte dricker det så ofta, endast mellan mitten av november och slutet av december. Personligen hade jag gärna sett dem på krogar och bolag året runt men för att det ska vara möjligt får bryggerierna byta ut ordet jul i namnet. Så är det bara tyvärr.

God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar