torsdag 4 oktober 2012

Härligt mörker i höstmörkret



Systembolagets oktobernyheter består alltid i ett gäng fasta nyheter, det vill säga drycker som kommer finnas med i sortimentet i minst ett år. Säljer de bra får de vara kvar och säljer de dåligt är det hej då för den här gången, men oftast hamnar de då i beställningssortimentet och kan beställas som hela kollin. En del av dryckerna som lanseras i oktober är även tillfälliga.

Jag har inte hunnit ta mig igenom hela månadens släpp ännu men jag har däremot stiftat bekantskap med två mörka nyheter: Barneys Flats Oatmeal Stout 5,7 % från Anderson Valley Brewing och Ostronporter 5,8 % från Grebbestads Bryggeri. Den första är fast den andra tillfälliga.

Barneys Flats Oatmeal Stout 5,7 %, Anderson Valley Brewing

Till denna vill jag först och främst säga ett stort ÄNTLIGEN. Äntligen en oatmeal stout i bolagets fasta sortiment. Oatmeal stout bryggs på havremjöl eller havremalt, vilket ger ölet en
gräddigare, mustigare och lenare karaktär. Att tillverka öl med havre var väldigt vanligt under medeltiden. Havre kan ge ölet en ganska kärv smak om för mycket används vilket gjorde att öltypen dog ut i Europa. Norge och Skottland, där havreölet har sitt ursprung, var de ända länder som behöll stilen. Men i slutet av 1800-talet fick havreölet en renässans då folk insåg att havre var väldigt nyttigt och sädesslaget ökade i popularitet. År 1895 tillverkade det brittiska bryggeriet Maclay sin Original Oatmalt Stout som bestod av 70 procent havremalt.

Nog om historiken. Barneys Flats Oatmeal Stout är inte brittisk eller europeisk utan amerikansk men träffar verkligen rätt i prick när det gäller en havrestout. Fyllig, gräddig, chokladaktig, mjuk och len. Jag kan tänka mig att dricka den till en tiramisu nästa gång.

Ostronporter 5,8 %från Grebbestads Bryggeri

Ostronporter är framtagen av Grebbestads Bryggeri tillsammans med svenska PDA (Porters Drinkers Association). Porter har länge, ända sedan den stilen skapades, sagts vara en utmärkt kombination till ostron och andra skaldjur. Det är de torra och bittra tonerna som gifter sig väl med sältan hos havets läckerheter. I min mening är också denna porter den helt klart bästa "vanliga" portern som kommit från ett svenskt bryggeri på mycket länge. Inga krusiduller utan helt enkelt en mjuk och rund porter med en fin bitter ton i avslutningen som för tankarna till espresso och mörk choklad. Precis så är ska en äkta porter smaka. Än roligare med just denna porter, därav även namnet, är att ostron är tillsatt i brygden, har för mig att det är 20 ostron per 42 hektoliter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar