onsdagen den 9:e maj 2012

Tre brygder i mars


Bryggaråret har snart nått halvtid och det har börjat bra. Har fått i ordning på rutinerna hemma och det börjar faktiskt bli roligt att brygga, trots att förhållandena är något sämre än de jag hade i Gemla. Nu tvingas jag till exempel jäsa brygderna vid 23-24 grader (istället för 15-20 som det var i Gemla) vilket leder att flera sorter får ganska på estrig smak och stor fruktighet. Gott i vissa öl, mindre gott i andra. Kanske ska ta och passa på att brygga en belgisk ale, för första gången. 

Här följer dock tre andra recept som bryggts i mars. 

Havrestout 3,5 % (10 liter)
Malt
1800 gram Maris Otter malt
200 gram Rostat Korn
200 gram Havregryn

Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Herkules (16,1 % alfa) 10 gram (60 min)

IBU: 48

Jäst
3:e generation London Ale (White Labs)

Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling
2 krm Kalciumsulfat (i mäsken)

1 krm Kalciumkarbonat (i mäsken)

Total koktid: 65 min

Infusionsmäskning
66 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 16 liter sötvört.

OG: 1035
FG: 1010

Primärjäsning 9 dagar i 23 grader
Sekundärjäsning 12 dagar i 23 grader.

NOTERING: Svagt syrlig och rostad med en krämig karaktär av havre och choklad och lite kaffe. Lättdrucken stout som kunde varit lite fylligare.


Påsk ale 5,5 % (10 liter) (Brittisk pale ale)

Malt
2250 gram  Maris Otter malt
250 gram Crystal Malt

Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Target (10 % alfa) 10 gram (60 min)
Challenger 15 gram (20 min)
Bramling Cross 15 gram (15 min)

Challenger 10gram (2 min)
Bramling Cross 10 gram (1 min)
Target 20 gram (0 min)

IBU: 30

Jäst
Safale-04

Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling
3 krm Kalciumsulfat (i mäsken)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
68 grader (60 min)
2,4 liter vatten per kg malt

Lakning
12 liter 78 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

OG: 1052
FG: 1010

Primärjäsning 12 dagar vid 23-24 grader
Sekundärjäsning 6 dagar vid 23-24 grader

NOTERING: Maltig, kakig, fruktig och en fin humlekaraktär. Lagom beska. Uppskattades hos hela släkten under påskmiddagen. 


Milda makter 3,4 % (10 liter) (Ljus Mild)

Malt
1600 gram Maris Otter malt
200 gram Crystal Malt
200 gram Special B

Humle och kryddor (koktid inom parantes)
Challenger (8,1 % alfa) 7 gram (60 min)


IBU: 17

Jäst
2:a generation Safale-04

Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)

Vattenbehandling
2 krm Kalciumklorid (i mäsken)


Total koktid: 60 min

Infusionsmäskning
70 grader (60 min)
2,2 liter vatten per kg malt

Lakning
12 liter 80 grader vatten. Samlade upp 15 liter sötvört.

OG: 1040
FG: 1014
Primärjäsning 7 dagar vid 23-24 grader
Sekundärjäsning 7 dagar vid 5 grader

NOTERING: Maltig och karamellig med mycket fruktestrar och karaktär av vispgrädde, jordgubbe, banan och lite nougat. Underbar enligt mitt tycke och jag kommer garanterat brygga flera ljusa mild framöver.

1 kommentar: