söndagen den 31:e januari 2010

Stora Hembryggardagen

Igår var det stora hembryggardagen i Sverige vilket innebar att alla som ville och kunde samlades för att brygga öl tillsammans. Det speciella med just denna dag är att alla brukar brygga samma öltyp, men det är givetvis inget måste. Svenska Hembryggarföreningen lägger ut receptet på sin hemsidan, http://www.shbf.se/, och publicerar det även i sin medlemstidning hembryggarn. Årets öltyp var en ESB.

Själv bryggde jag en öl i best bitter-stil istället. Har kommit in i en period där jag vill brygga mer alkoholsvaga sorter för att se hur fylliga och smakrika de kan bli.

Brittiska bittertyper brukar delas in i tre olika kategorier – ordinary bitter, english best bitter samt english strong (extra special) bitter. Ordinary bitter är den svagaste (3,0–3,9 %) och präglas ofta av en tydlig humlebeska medan maltkaraktären är ganska nedtonad. Best bitter har en något högre alkoholhalt (4,0–4,8 %) men lika stor beska som den svagare bittern. Däremot är humle- och maltsmaken tydligare i denna stil. Den sista och kraftigaste är english strong (extra special bitter), ESB. Denna har oftast en alkoholhalt mellan 4,6–6,4 % och det extra speciella syftar på att sorten präglas av extra mycket humle- och maltkaraktär. Denna stil har också oftast en större fruktighet och restsötma. Det är extra mycket av allt helt enkelt.

Nu till receptet som jag bryggde under lördagen:

Britter Bitter

Recept för 12 liter:

Malt
2000 gram Pale ale malt
250 gram Cara Aroma
250 gram Crystal Malt

Humle (koktid inom parantes)
Target 15 gram (60 min)
Fuggle 10 gram (15 min)
Bramling Cross 10 gram (15 min)
Target 10 gram (15 min)
Fuggle 5 gram (2 min)
Bramling Cross 5 gram (2 min)
Target 5 gram (2 min)

Jäst
1 paket Windsor Danstar

Klarningsmedel
Protafloc ½ kryddmått (20 min kok)

Vattenbehandling
2 ml Mjölksyra
2 ml Kalciumklorid
2 ml Kalciumsulfat

Total koktid: 60 min

Mäskningsschema (Infusionsmäskning)
67 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (5 min)

OG: 1044

IBU: 38

onsdagen den 27:e januari 2010

Mer Ocean i beställningssortimentet

Oceanbryggeriet med Thomas Bingebo i spetsen (tidigare bryggare på bland annat Jämtlands Bryggeri) fortsätter att lansera sina produkter i Systembolagets beställningssortiment. Sedan tidigare finns Oceanbryggeriet Eko Pale Ale, Oceanbryggeriet India Pale Ale samt Oceanbryggeriet Göteborgsporter.

Från och med på måndag (1/2) är det också dags för bryggeriets ljusa lager - Oceanbryggeriet Plato 12 Lager. Har druckit den på fat där den var mycket behaglig med en härlig balans mellan den torra beskan och söta maltigheten. Tydliga tyska lager- och pilstoner.

Tyvärr är det kollikrav (20 st flaskor) på deras sorter och dessutom går de bara att beställa i O län (Västra Götalands län). Men på bolaget i Gårda i Göteborg (Åvägen 42) säljer de samtliga av Oceanbryggeriets produkter och då kan man köpa hur många flaskor man vill. Tror även att Systembolaget i Nordstan också har dem.

Det är la bara att säga grattis till alla göteborgare!

måndagen den 25:e januari 2010

Öl-tipspromenad i Göteborg


Lördagen 16/1 hade Ölfrämjandet i Göteborg en liten tipspromenad kring Avenyn med omnejd. Vem som helst fick vara med och tävlingen gick till på så vis att deltagarna promenerade till 9 olika pubar/krogar. På varje ställe fanns en övertäckt kran med en 1X2-fråga och dessutom en liten extrafråga som på vissa gav 1 poäng och på andra 2 poäng. 15 centiliter fick man av vardera sort och priset varierade med allt från 1 till 35 kronor.

De representerande ställena var:

Bishops Arms Avenyn
City Pub

Picasso (som är mer en italiensk restaurang än en pub)
Flying Barrel
3 Små Rum

Golden Days
Ölrepubliken
Bliss Retro
(mer av en restaurang)
Toscana (italiensk restaurang)

Som tur var hälsade jag och min fru Emma på mina föräldrar just denna helg (jag bor annars i Gemla, i Småland) så det var helt enkelt bara att bege sig ut på en härlig ölvandring under lördag eftermiddag.

Vi tog ställena i ovannämnda ordning och så här löd frågorna på respektive ställe:

Bishops Arms Avenyn
Här serverade det en real ale och frågan var vart ölet var bryggt. Göteborg, Närke eller Mölndal? Extrafrågan löd: Finn fem fel. Men om det var i ölen eller på bilden som fanns under kranen sades aldrig.

City Pub
Här servades en belgare och frågan var om det var en belgisk dubbel, tripel eller blonde? Extrafrågan var att man skulle säga vilket ölmärke det var. Förövrigt så rekommendera jag verkligen City Pub för er som inte varit där innan. Mycket bra och brett utbud både på fat och flaska. Vid besöket fanns bland annat Sandbacka Imperial Stout på fat. Jag återvände dagen efter för att ta mig en kupa och det ångrar jag inte så här i efterhand!

Picasso
Nu var det en stout som stod på tur. Var det Murphys Stout, Youngs Stout eller Ocean Stout? Extrafråga: Från vilket land kom ölet?

Flying Barrel
På denna brittiskinfluerade (eller irländsk?) pub bjöds det på humleöl. Var det en India pale ale, en amerikansk pale ale eller en bitter? Extrafråga: Vilket ölmärke?

3 små rum
Hos Reza på 3 Små Rum var det mörkt och starkt. Alternativen: Korsacken, Sandbacka Imperial Stout eller Rigor Mortis. Extrafråga: I vilket landskap eller stat är ölet bryggt? 3 Små Rum är alltid värt ett besök (eller flera) om man befinner sig i Göteborg. Mysigare ölställe får man verkligen leta efter. Och att det oftast är jazzmusik som strömmar ut genom högtalarna gör inte saken sämre.

Golden Days
Det var lite nostalgiskt att kliva in på Golden Days då jag ofta gick dit i min ungdom. Äkta brittisk anda med heltäckningsmatta vid baren. Samma matta som när jag var där för tio år sedan…
Alternativen var: Samuel Adams Boston Lager, Pickla Pils eller Brooklyn Lager. Extrafrågan var att man skulle beskriva vad kröjsning var.

Ölrepubliken
På Ölrepubliken bröts smaken av något där det serverades en kraftigt syrlig Kriek, men var det en Boon Kriek, Lindemans Kriek eller Cantillon Kriek. Extrafrågan löd att man skulle nämna de två körsbärssorter som belgarna använder i sina spontanjästa krieksorter.

Bliss Retro
Denna krog var väl den med sämst ölutbud men under en sådan här dag spelade det ingen roll eftersom det var frågorna i kombination med ölet man fick som var det spännande. Annars var det ett mysigt ställe som jag gärna går tillbaka till. Hursomhelst så serverades man en veteöl (Paulaner) men frågan var inte vilket veteöl det var utan man skulle ange vilken ölsort som skapades av italienska munkar. Veteöl, Dubbelbock eller Tripel? Extrafrågan var att man skulle säga hur mycket vete det skulle finnas i ett veteöl för att det skulle få kallas just veteöl.

Toscana
Sista stället var väl inte heller något ölställe precis men verkade vara en mycket bra italiensk restaurang. Bra viner på glas och lockande meny. Ett ljust öl serverades men var det en tysk bock, en polsk porter eller en tjeckisk lager? Även här var extrafrågan att man skulle ange märket.


En fantastiskt trevlig och spännande eftermiddag fick vi båda två. Det var både svårt och roligt men jag måste säga att jag är mycket förtjust i blindprovningar och blindtester. Man sätter sannerligen sina smaklökar på prov och man letar också efter mer smaker när man inte vet vad det är för märke man dricker. Hoppas verkligen att liknande evenemang återkommer men jämna mellanrum. Eller det är väl dags för Ölfrämjarna i Stockholm att anordna en tipspromenad i huvudstaden snart?

Enligt uppgifter var det 160 som deltog varav 117 lämnade in sin tipsrad. Priser delas ut på Ölfrämjandet Göteborgs månadsmöte på Pannrummet kök & bar i Göteborg den 13/2.

Var det någon mer där ute som deltog i promenaden? Vad tyckte ni?

torsdagen den 21:e januari 2010

Lite nytt om krogarna i Sveriges Ölkrogar: Göteborg


När jag och Jonas begav oss ut bland i ölkrogssverige för att skriva Sveriges Ölkrogar förstod vi så klart att flera av ställena snabbt skulle förändras eller rent av stängas. Sådant kan man givetvis inte skydda sig mot men man hoppas ändå att den första upplagan ska sälja slut så fort som möjligt så att en ny version kan tryckas upp.

Detta har tyvärr inte inträffat ännu så därför tänkte jag skriva lite om de krogar i boken där det har hänt lite saker sedan boken publicerades. Vi börjar med dem i Göteborg.

Delirium Café (sidorna 88-91)
Detta ställe har genomgått den största förändringen då krogen inte finns längre. Stället heter numera Ölrepubliken och drivs av samma gäng som har hand om The Rover. Krogen har fått ett rejält ansiktslyft med mörk och mysig inredning samt röda sammetsgardiner.

Närmare 30 olika sorter på fat och 200 på flaskor (vilket växer hela tiden). På fatölsidan finns det stor geografisk bredd med belgiskt, tjeckiskt, tyskt, brittiskt och svensk. En liten annorlunda sort är Anchor Steam Beer (som är tämligen ovanlig som fatöl på svenska krogar). Dessutom har man alltid minst en spontanjäst sort på kran.

På matmenyn är det en trevlig mix med husmanskost, burgare och musslor (kokta i öl förstås). Dessutom har man lunch varje vardag. Prenumererar du på The Rovers nyhetsbrev får du ny lunchmatsedel varje vecka.

Sök på Ölrepubliken på Facebook där det emellanåt läggs upp nyheter om vad som finns på fat eller om det förekommer något trevligt arrangemang.

Haket Pub (sidorna 92-95)
Till att börja med kan jag berätta att väggarna på Haket blivit ommålade till lila/vinrött, om nu någon är intresserad av det. Fatölen ligger mellan 5-6 stycken och alla utan en (Krusovice) är gästkranar. En ny hemsida är på gång men redan nu går det att se vilka fatöl som är aktuella samt vilka som står på kö. Denna vecka (eller om det var nästa) ska de dessutom börja rea ut julölen! Så skynda dit!

Het Amsterdammertje (sidorna 96-99)
Göteborgs enda holländska ölkrog har börjat servera tre olika sorter från det nederländska bryggeriet Budels Brouwerij på fat – Budels Pils, Budels Ale samt Budels Vete.

Old Beefeater Inn (sidorna 102-103)
Beefeater har fått sitt alldeles egna husöl – Old Beefeater Inn Lager. En härlig besk och fruktig ljus lager humlad med tyska Hallertau Brewers Gold och engelska Pioneer. Bryggd av Dugges Ale- och Porterbryggeri. Åk dit och ta en pint nu i helgen.

Plain Kitchen (sidorna 104-105)
Plain Kitchen har tyvärr bommat igen, men enligt de tidigare ägarna ska det öppna igen under nytt manskap. Sortimentet ska också vara liknande som innan. Det har dock varit lite krångel med nyöppnandet. Ska kolla i mars, när jag är i Göteborg, om det har hänt något nytt.

The Rover (sidorna 106-109)
Burgaren på 1000 gram som vi skriver om i boken är tyvärr borttagen tillsvidare, men de vanliga storlekarna på 200, 400 samt 600 gram finns givetvis kvar. De har dessutom en utsökt vegetarisk burgare som alla bör prova.

På ölfronten så är planen (vad jag har förstått) att det mer och mer ska gå mot en svensk inriktning (alltså mer än vad det är idag) och systerkorgen Ölrepubliken ska gå åt det belgiska hållet.

Om ni inte har köpt Sveriges Ölkrogar eller kanske vill inhandla den till någon vän kan jag tipsa om att The Rover säljer den till ett mycket bra pris.


Det var allt för den här gången. God ölvandring på er!

torsdagen den 14:e januari 2010

Sjömansfalu med humlerik pale ale


Här kommer ett lite billigare alternativ till sjömansbiff och givetvis är denna rätt tillagad med öl. Hoppas det smakar!

Sjömansfalu med humlerik pale ale

4 personer

400 gram falukorv
4 potatisar (medelstora)
2 morötter (medelstora)
1 fänkål
1 majrova
1 msk honungssenap
1 flaska Oppigårds Golden Ale (33 cl)
1,5 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 dl hackad timjan
peppar


Gör så här:

Skiva rotfrukterna och fänkålen och skär falukorven i stänger.
Koka upp öl, vatten, buljongtärning, senap och peppar.
Lägg i rotfrukterna och fänkålen och koka i 10 minuter med locket på.
Lägg i falukorven och koka ytterligare 5 minuter.
Ta bort grytan från plattan och strö över timjan.
Avnjut med en Oppigårds Golden Ale. Smaklig måltid!

Andra öl att prova med
Oppigårds Golden Ale är en tämligen humlekryddad ölsort så resultatet blir en ganska besk maträtt med tydlig humlesmak. Vill man inte ha den beska smaken kan man istället prova med en lätt humlad lager som Mariestads Prima Lager eller Landsort Lager från Nynäshamn. Eller varför inte prova med Oppigårds Singel Hop Ale? Vill man dock gå åt andra hållet och ha mer beska kan man prova med en ännu mer humlespäckad öl som Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Prova, experimentera och återkom gärna med resultat.

söndagen den 10:e januari 2010

Dags för påsklager

Dags att ta ett hydrometerprov och
mäta OG innan jästen hivas i.

Åter igen är det dags för bryggning, veckans andra. Denna gång blir det ett lite modifierat lageröl som ska bli en av årets tre påsköl. Det kommer bli en halvmörk lager men den ska jäsa vid temperaturen 16-17 grader. Alltså inte kring 12 grader som brukar vara det vanliga. Efter jäsningen, som kommer ta drygt en vecka, ska brygden kallagras vid 0 grader fram tills två veckor innan påsken.

Dessutom kommer jag använda mig av en humlesort som är tämligen ny – Mouteka. Den är från Nya Zeeland och har en alfasyra på 7,8 %. Jag extremt svag för de nya zeeländska humlesorterna och älskar de där bäriga tonerna av hallon, björnbär, jordgubbe och krusbär som de ofta ger.

Det är denna bit som jag fullkomligt älskar med hembryggning. Att man kan prova olika jäsningsmetoder och framförallt olika humlesorter och humlekombinationer. Vill man till exempel ha en veteöl bryggd med Saaz, Perle, Amarillo och Pacific Gem, ja då är det bara att börja brygga en helt enkelt…


Påsklager

Recept för 11 liter:

Malt

2000 gram Pilsnermalt
250 gram Cara Aroma
250 gram Münchnermalt

Humle (koktid inom parantes)

Northen Brewer 15 gram (60 min)
Saaz 10 gram (20 min)
Mouteka 10 gram (15 min)
Mouteka 15 gram (2 min)
Saaz 15 gram (0 min)

IBU: 40

Jäst

1 påse Saflager w-34/70

Total koktid: 70 min

Mäskningsschema (Stegmäskning)

54 grader (30 min)
62 grader (30 min)
67 grader (30 min)

OG: 1053

onsdagen den 6:e januari 2010

Hembryggd skotsk ale

Jag har i princip alltid varit förstjust i skottarnas maltiga och svaga alesorter. Caledonian 80/- var en av de första jag provade och den serverades ljummen, ja nästa varm, från ett fat på krogen Caledonian Pub i Spånga (Stockholm), av alla ställen.

Varje år åker jag och min fru till Skottland (Edinburgh) då hennes syster med familj bor där och då får man äntligen avnjuta flertalet skotska alesorter. Både starka och svaga.

Här hemma i Sverige är det dock svårare. Det är i princip omöjligt att hitta en 70/- (Scottish Heavey Ale) eller 80/- (Scottish Export Ale) på en svensk ölkrog. Systembolaget är bara att glömma. För inte alls så länge sedan (4-5 år?) fanns Caledonian 80/- och Belhaven Wee Heavy (som var en 90/-) men inte längre. Sifferbeteckningen står förövrigt för shilling och är en gammal beteckning på hur mycket en tunna öl kostade. Ju högre beteckning desto högre alkoholhalt. 70 ligger mellan 3,5-4,0 %, 80 mellan 4,0 och 4,5 % och 90 (Scottish Strong Ale ligger från 6,5 % och uppåt.

Det finns även Scottish Light Ale, 60/-, som ligger mellan 2,8 och 3,5 % men denna är mycket ovanlig även i Skottland.

Vad gör man då när det finns ett sådant horribelt utbud av skotsk ale i Sverige? Man brygger en själv såklart, vilket gjordes igår. Här är receptet:


Skotten i Gemla

Recept för 11 liter:

Malt

1500 gram Pale ale malt
200 gram Cara Aroma
160 gram Münchnermalt
100 gram Crystal Malt
40 gram Pale Chocolate Malt

Humle (koktid inom parantes)

Target 10 gram (60 min)
Fuggle 9 gram (15 min)

Jäst

1 paket Scottish Ale Yeast 1728

Total koktid: 90 min

Mäskningsschema (Infusionsmäskning)

67 grader (110 min)
OG 1040

Tanken var att jag skulle slänga i lite aromhumle i slutet av koket men jag ångrade mig i sista stund. Vill se hur maltigheten blir och vill jag ha mer humle blir det till att torrhumla istället. Återkommer med resultat.

lördagen den 2:e januari 2010

Julölsrea på bolaget

Gott nytt år på er!

Har ni inte tröttnat på julöl än så kan jag passa på att informera att bolaget har sänkt priset på sina överblivna julöl (precis som de gjorde förra året).

Vad sägs om en Mikkeler Fra Til för 63,90 kornor istället för 79,90? Och om du nu (mot förmodan) faktiskt har tröttnat på julölen så kan du ju alltid köpa ett gäng och lagra till nästa år.

För att hitta alla sorter går du till http://www.systembolaget.se/, klickar på ikonen sök drycker, därefter ikonen öl och bockar i rutan nedsatt pris. Sedan är det bara att klicka på sök.

God Fortsättning!