Dags att ta ett hydrometerprov och
mäta OG innan jästen hivas i.
mäta OG innan jästen hivas i.
Åter igen är det dags för bryggning, veckans andra. Denna gång blir det ett lite modifierat lageröl som ska bli en av årets tre påsköl. Det kommer bli en halvmörk lager men den ska jäsa vid temperaturen 16-17 grader. Alltså inte kring 12 grader som brukar vara det vanliga. Efter jäsningen, som kommer ta drygt en vecka, ska brygden kallagras vid 0 grader fram tills två veckor innan påsken.
Dessutom kommer jag använda mig av en humlesort som är tämligen ny – Mouteka. Den är från Nya Zeeland och har en alfasyra på 7,8 %. Jag extremt svag för de nya zeeländska humlesorterna och älskar de där bäriga tonerna av hallon, björnbär, jordgubbe och krusbär som de ofta ger.
Det är denna bit som jag fullkomligt älskar med hembryggning. Att man kan prova olika jäsningsmetoder och framförallt olika humlesorter och humlekombinationer. Vill man till exempel ha en veteöl bryggd med Saaz, Perle, Amarillo och Pacific Gem, ja då är det bara att börja brygga en helt enkelt…
Påsklager
Recept för 11 liter:
Malt
2000 gram Pilsnermalt
250 gram Cara Aroma
250 gram Münchnermalt
Humle (koktid inom parantes)
Northen Brewer 15 gram (60 min)
Saaz 10 gram (20 min)
Mouteka 10 gram (15 min)
Mouteka 15 gram (2 min)
Saaz 15 gram (0 min)
IBU: 40
Jäst
1 påse Saflager w-34/70
Total koktid: 70 min
Mäskningsschema (Stegmäskning)
54 grader (30 min)
62 grader (30 min)
67 grader (30 min)
OG: 1053
Låter nice. Själv så tänkter jag brygga en ljus pale ale med enbart Nelson Sauvin humle inom den närmsta tiden.
SvaraRadera