tisdagen den 26:e april 2011

Egen hembrygd under påsken

Årets skörd av påsköl på bolaget var i min mening inget man slog volter av. Många var slätstrukna och av "samma gamla visa" som tidigare år. På sätt och vis är det väl inte så märkligt eftersom påskölen inte har något vidare status i vårt land tillskillnad mot våra grannar över sundet där det är en mycket stor händelse. Om inte jag minns fel så fanns det över 60 (!) olika sorters påsköl i Danmark förra året. I Sverige verkar påskölet bara vara något bryggerierna brygger för att de ska och för att många konsumenter (och bolaget) kräver det.

Men jag ska inte bara klaga för visst fanns det några godingar så som Pumpviken Påsköl, Wisby Påsköl och Nils Oscars Kalaspåsköl. Dessa var i alla fall med på mitt påskbord.

Givetvis passade jag även på att brygga en helt egen påsköl, något som jag tycker de allra flesta ska göra. Alltså - både brygga öl till högtider och den så allmänna vardagen.

Mitt eget resultat blev en fyllig Scottish Export med fina karamell- och knäcktoner från malten. Det var även intressant att använda den nya flytande jästen från White labs som är förpackade i ett slags provrör i plast och är färdigt att användas med en gång. Ingen smackpack alltså. Fungerade utmärkt!

Skål för hembrygden!

Påskvirvel (10 liter)

Malt
1500 gram Golden Promise Malt
300 gram Münchnermalt
170 gram Special B
100 gram Cara Aroma

Humle (koktid inom parantes)
Pioneer (9,2% alfa) 15 gram (60 min)
Cascade 15 gram (2 min)
Amarillo 10 gram (1 min)
Amarillo 10 gram (0 min)

Jäst
Edinburgh Ale Jäst (White Labs)

Vattenbehandling
2 krm Kalciumklorid (lakvattnet)

Klarninsgmedel
1/2 krm Protafloc (30 min kok)


Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
66 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (10 min)

OG: 1044

FG: 1014

Alkoholhalt: 4 %