tisdagen den 29:e december 2009

Omslag till ny ölbok

Min nya ölbok, Öl - från blött bröd till humlebomber, skulle ha kommit ut nu i januari men tyvärr har den blivit framskjuten till mars istället. Men här ovan kan ni åtminstone se det aktuella omslaget. Det omslag som ligger på adlibris och bokus är en äldre variant.

måndagen den 28:e december 2009

Nytt inlägg på Grenadinebloggen

God fortsättning på er alla!

Gå gärna in på Grenadinebloggen där jag har skrivit ett litet inlägg om att dricka lambik och gueuze till nyår, istället för champagne.

Trevlig läsning!

lördagen den 26:e december 2009

Ärtsoppa med märzen


Mitt i all julmat och julöl tänkte jag passa på att tipsa om ytterligare ett matrecepet med öl som en av ingredienserna. Väl smakat och God Jul!

4 personer

3,5 dl gula ärtor
1 gul lök, hackad
1 krm gurkmeja
1 tsk kummin
200 g fläsk
6 dl vatten
5 dl märzen (Nils Oscar Kalasöl)

Gör så här:

1. Koka allt i en och samma gryta tills ärtorna blir mjuka.



Andra öl att prova med
Ärtsoppa och mörkt lageröl är en mycket angenäm smakkombination. Tack vare ölets maltighet får soppan en något sötare och fylligare karaktär.

I receptet använder jag som ni ser Nils Oscar Kalasöl som är av märzentyp. En annan ölsort att prova är Samuel Adams Boston Lager, eller kanske Brooklyn Lager? Tyvärr finns det inte så många märzen att få tag på i Sverige, men sträva efter att hitta ett fylligt lageröl. Einbecker Ur-Bock Hell är också ett bra alternativ.

tisdagen den 15:e december 2009

Musslor kokta i porter



Veckans rätt som är tillagad med öl är musslor. Porter och stout fungerar utmärkt ihop med sältan i musslorna. På Irland är det mycket vanligt att man tillagar musslor med stout. (se mer recept under etiketten Ölmat och matöl)

4 personer

2 kg frysta musslor (man kan använda färska också men då måsta man tvätta dem)
1 purjolök, hackad
En bit ingefära (5 cm), riven
1 röd chilipeppar, hackad
1 grön chilipeppar, hackad
5 dl Porter (Oppigårds Starkporter)

Gör så här:

1. Tina de frysta musslorna i rumstemperatur över dagen.
2. Hacka purjolök och riv ingefäran. Stek några minuter.
3. Häll i portern och koka under lock i 5 minuter.
4. Lägg i musslorna och koka någon minut.
5. Hacka chilin och strö över musslorna.
6. Avnjut rätten med samma ölsort som du tillagade med.

Andra öl att prova med
I detta recept har jag provat både Mariestads Årgångsporter och Oppigårds Starkporter. Men jag rekommenderar verkligen att ni provar anda sorter. Varför inte Nils Oscar Rökporter? Det finns ju musslor kokta i rökig islaywhisky!

Är man inte så förstjust i porter och stout kan man alltid göra som belgarna och koka i lamibik, veteöl eller varför inte trappistöl. Westmalle Dubbel är att rekommendera.

Även india pale ale fungera utmärkt till musslor då den kryddiga och torra beskan balanserar väl med sältan.

söndagen den 13:e december 2009

Oceanbryggeriets Eko Pale Ale

Min första ölrecensionen blir på Oceanbryggeriets Eko Pale Ale. Flaska 50 centiliter inhandlad på Systembolaget i Gårda, Göteborg. 35,90 kronor.

Likt många av Oceanbryggeriets öl på flaska är kolsyran väldigt dämpad. Påminner lite om att dricka en mjuk och fin real ale på flaska. Jag gillar detta skarpt med Oceans produkter. Ibland kan öl från andra bryggerier vara lite väl kraftigt kolsyrade.

Färgen är mörkt kopparröd och skummet är lätt och luftigt.

Doften är fyllig och tät och drar åt hallon, krusbär och jordgubbe.

Smaken är mjukt bitter och är typiskt brittisk i stilen. En bra balans mellan den söta malten och humlens beska. Inget som spretar. Tydlig krusbärssmak.

Måste säga att det är den bästa ekologiska öl jag någonsin druckit. Ekologiska produkter har en förmåga att smaka väldigt jordigt och torrt men så är verkligen inte fallet här.

8 flaskor av 10 möjliga.

torsdagen den 10:e december 2009

Årets tre julölsbryggningar


Förra årets julbrygder. Gemlas Lussejulöl, Gemlas Honungsjulöl samt Ödemåla Julporter

Likt förra året blev det tre olika julölsbryggningar hemma i det småländska köket som förhoppningsvis ska berika julbordet även i år.

Det blev en mörk lager (münchner dunkel stil), en julkryddig porter samt en saffransveteöl i belgisk witbier-stil.

Recepten:

Gemla Jullager (10 liter)

Malt
2000 gram Münchnermalt
250 gram Rågmalt
110 gram Crystal Malt
110 gram Cara Aroma
20 gram Svartmalt

Humle (koktid inom parantes)
Northen Brewer 10 gram (60 min)
Perle 6 gram (15 min)
Perle 6 gram (0 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Muskotblomma 2 gram, Nejlkor 2 gram, En kanelstång

Jäst Saflager 34/70

Total koktid: 65 min

Infusionsmäskning
68 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (5 min)

OG: 1046
FG: 1014

Alkoholhalt: 4,2 %


Gemla Kryddporter (10 liter)

Malt
1500 gram Maris Otter Malt
1000 gram Münchnermalt
300 gram Cara Aroma
150 gram Pale Chocolate Malt
150 gram Rågmalt
150 gram Svartmalt

Humle (koktid inom parantes)
Target 10 gram (60 min)
Bramling Cross 8 gram, Challenger 8 gram (båda 15 min)
Fuggle 16 gram (0 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Kardemummakärnor 2 gram, Kummin 2 gram, En vaniljsstång

Jäst
Nottinham (Danstar)

Total koktid: 90 min

Infusionsmäskning
67 grader (90 min)

Utmäskning
78 grader (10 min)

OG: 1056
FG:1020

Alkoholhalt: 4,8 %


Svärmors Saffransdröm (10 liter)

Malt
1130 gram Vetemalt
1115 gram Münchnermalt
500 gram Vetekross (omältat vete)

Humle (koktid inom parantes)
Nelson Sauvin 9 gram (60 min)

Kryddor (samtliga kokade i 20 minuter)
Saffran 0,5 gram, Pomeransskal 15 gram, Stjärnanis 2 gram

Jäst
Safbrew WB-06

Total koktid: 65 min

Stegmäskning
42 grader (20 min), 54 grader (30 min), 67 grader (60 min)

Utmäskning
78 grader (10 min)

OG: 1048
FG:1012

Alkoholhalt: 4,8 %


FG (slutlig densitet) kan tyckas vara hör på portern och lagern men det är ett medvetet val då jag ville åt restsötman. Veteölet fick dock bli väl utjäst. Portern ligger redan på fat medan veteölet och lagern ska buteljeras på flaska idag.

Jag rekommenderar alla att läsa på om hembryggning nästa år och brygga en öl till julen 2010. Ett nyårslöfte kanske? Att brygga sin egen julölk borde vara lika självklart som att krydda sin egen snaps eller tillverka sin egen glögg.

I min kommande bok Öl – från blött bröd till humlebomber ger jag en liten introduktion om hur man kommer igång med hembryggning. Boken släpps i slutet av januari eller början av februari. Men håll utkik här på bloggen så informerar jag när det sker.

Kolla även på Humlegården där det både finns bryggartips, utrustning och ingredienser.

tisdagen den 8:e december 2009

Ölmat och matöl

Nu startar en ny avdelning här på Fat & flaska där jag skriver upp ett matrecept i veckan där öl ingår som ingrediens.


Chili med engelsk strong pale ale

4 personer

500 g Lammfärs
3 dl kidneybönor
3 dl pintobönor
3 paprikor olika färger, delade
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk chilipulver
2 tsk rosmarin, torkad
½ tsk cayennepeppar
3 dl strong pale ale (Jämtlands Postiljon)
1 tärning köttbuljong + 5 dl vatten

Gör så här
1. Stek lammfärsen. Ställ åt sidan.
2. Stek paprika, lök och kryddorna.
3. Blanda i färs, bönor, buljong och öl. Koka ihop
4. Låt sjuda i 30 minuter.

Andra öl att prova med

Chili och öl är en underbar kombination. Vanligtvis använder man krossade tomater i chili men här är det alltså utbytt i förmån för ölet. Genom att använda öl blir chilin mycket mastigare.
I detta recept använder jag som ni ser Jämtlands Postiljon som är en strong pale ale men var inte rädd att prova andra märken som Bishops Finger eller 1698 från Shepard Neame. Eller varför inte Golden Pride från Fullers?

Det går givetvis utmärkt att prova med andra öltyper, som en kraftfull bitter. Jag kan rekommendera Jämtlands Pilgrim. Men prova med andra ölsorter och öltyper också. Upptäck!

onsdagen den 2:e december 2009

Lite öl på Sorbon


För två veckor sedan var jag uppe i Stockholm och som av en händelse fyllde min medförfattare, Jonas Sjöstrand, år. Detta skulle givetvis firas och vad bättre för två ölkrogsförfattare än lite öl på en av Stockholms främsta ölkrogar – Sorbon.

Sorbon har den stora charmen att vara belägen utanför Stockholms stadskärna, i Bromma. Trevlig och kunnig personal, ett stort och mycket prisvärt ölutbud samt sitt eget husöl Sorbon X (som bryggs av Sigtuna Brygghus). Tack Afram för att ni finns!

Ölen som provades var många.

Först ut för min egen del var Old Chub Från Oskar Blues Brewery. Likt alla andra öl från Oscar Blues serveras även denna på burk. Andra märken är Dales Pale Ale och Gordon samt Ten Fiddy (imperial stout) som också fanns på Sorbon.

Old Chub 8,7 % är en Scottish Style Ale, som förövrigt är en av mina favoritstilar, och jag måste säga att den verkligen var stilen trogen. Har provat andra amerikanska scottish ale och flera av dessa har varit på tok för söta, nästa socker söta. Old Chub hade däremot en härligt karamellig maltsötma med toner av nougat och fikon.

Nästa öl var från ett bryggeri jag inte hört talas om innan. Anderson Valley Brewing Company. Tydligen driver de hela bryggeriet med hjälp av solceller. Miljövänligt alltså. Ölet hette Winter Solstice Seasonal Ale 6,9 % och man kan väl säga att detta är deras vinteröl. Smaken? Ja, här var det sött så det sjöng om det. Jag säger bara sockerkaka! En upplevelse och jag unnar alla att prova den. Kul att testa saker från USA som inte är en india pale ale med hysterisk beska.

Därefter provades även ett av Sigtuna Brygghus julöl – Holiday Booster 7,5 %. Jag har även provat deras två andra sorter MNM samt Snowblind och av dessa måste jag säga att Boostern var den klart bästa. Underbar balans mellan julkryddor och karamellsöt maltighet.


Det isländska bryggeriet Ölvisholt har en rad spännande sorter och en jag inte har provat är deras beryktade imperial stout Lava 9,4 %. Lyckligtvis fanns denna på Sorbon. Färgen var kolsvart med ett mörkbrunt skum och gillar man sötlakrits ska man inte tveka över att beställa in denna sötlakritsbomb. Rostad kaffe, bitterchoklad och humlebeska fanns också någonstans i bakgrunden.

Enligt Afram ska Sorbon förresten även få in Ölvisholts nya julöl inom en snar framtid.



Avslutningsvis kom det in två lite annorlunda – Boerken 9,5 % och Boerinneken 9,5 % från De Proefbrouwerij.

Boerinneken är en ljus stark belgisk ale med extra toner av jasminris. Luktade i princip nykokt ris. Jasminris är annars en vanlig smak och doft i belgiska alesorter men jag har aldrig upplevt den så här tydligt. Annars fanns det också toner av annans och passionsfrukt.

Boerken är istället en mörk stark belgisk ale och här var det kaffe, choklad och farinsocker som dominerade. Ett mycket maltigt öl med tydlig smak av knäck.